Altres

El Conca retoca les seves línies

Entre les modificacions hi ha la reducció dels Premis Nacionals a cinc, però amb promoció de l’obra

Vinyet Panyella, presidenta del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (Conca), va comparèixer ahir a la comissió de Cultura del Parlament acompanyada del seu plenari per presentar els objectius de l’organisme promotor de la cultura i bàsicament va refermar els trets fundacionals del Conca, però també va proposar per el període 2020-2024 unes línies d’actuació que difereixen del que fins ara havia estat aquesta institució.

Premis Nacionals

Es redueix el nombre de premis, que passen de deu a cinc. No obstant això, els premiats, persones o entitats, tindran com a gran avantatge en relació amb anteriors edicions que gaudiran d’un programa anual de difusió de la seva obra. Un altre canvi serà la presentació de candidatures per a aquests premis per part d’associacions representatives del sector cultural. També canviarà de data l’acte de lliurament, que serà el mes d’octubre.

Estatut de l’artista

El Conca, amb la col·laboració del departament de Cultura, té prevista l’elaboració d’un cens d’artistes professionals que ha de servir per al desenvolupament normatiu de l’estatut de l’artista. En relació amb aquest estatut el Conca ja va presentar el document 36 propostes per a la millora de la condició professional en el món de la cultura, que va servir de base per a un text aprovat el 2018 al Congrés dels Diputats. En aquests sentit, el Conca vol treballar en propostes legislatives que adaptin la normativa laboral, fiscal i de seguretat social a la realitat actual de la contractació dels artistes d’espectacles públics.

Igualtat d’oportunitats i sostenibilitat

A més dels seus estudis habituals, que permeten d’analitzar la dinàmica cultural de cada any, el Conca n’hi afegirà dos d’específics: el que estudiarà la presència de les dones en els diferents àmbits de l’activitat cultural del país com a primer pas per proposar noves polítiques destinades a esmenar la discriminació per raó de gènere, i el que farà referència a la sostenibilitat, objecte d’un informe impulsat amb la col·laboració de l’ICEC sobre el lideratge mediambiental de la cultura.

Avaluacions als equipaments

Ja és habitual que el Conca avaluï els equipaments culturals catalans. Aquest any serà el torn de l’Arxiu Nacional de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Teatre Lliure. A més, s’actualitzaran les avaluacions de la Biblioteca de Catalunya i el Gran Teatre del Liceu.

Subvencions i ajuts

El Conca prepara un decàleg de recomanacions al departament de Cultura perquè els ajuts i les subvencions tinguin un retorn social més visible.

Pressupost

Tot i que el Conca no s’ha adherit a la plataforma Actua Cultura que demana el 2% del pressupost de la Generalitat per a Cultura, s’hi mostra a favor. La seva demanada se centra en que aquest any arribi a l’1%

Coordinació institucional

El Conca proposa una acció coordinada de totes les administracions que impedeixi el doblament de tasques i que tingui un camp d’acció al marge de relleus institucionals.

Mecenatge

El gran tema pendent a Catalunya i a l’Estat. El Conca prepara, amb la Generalitat i la Fundació Catalunya Cultura, un estudi sobre l’impacte que provocaria l’increment d’incentius fiscals a les donacions i patrocinis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda