Art

L’Ajuntament diu no

Quatre informes avalen la decisió del consistori barceloní perquè el Museu de l’Hermitage no s’instal·li a la nova bocana del port

Els informes plantegen altres ubicacions també molt properes al litoral barceloní
L’estudi creu que el projecte peca d’un excessiu optimisme amb 850.000 visites el primer any

A la nova bocana del port de Barcelona, al costat de l’hotel Vela i d’un complex esportiu i comercial, hi ha un solar en què es plantejava la possibilitat de construir l’edifici que seria la seu de la franquícia internacional del Museu Hermitage de Sant Petersburg. L’Ajuntament va ampliar els usos de la zona a l’àmbit cultural, però va incloure una clàusula per la qual l’Autoritat Portuària, que té competències a tota la zona del port, no pogués tramitar la creació d’un nou equipament sense l’autorització de l’Ajuntament.

En aquest sentit, i donada la mort de l’ideòleg de les característiques que havia de tenir el museu, Jorge Wagensberg, l’Ajuntament de Barcelona va encarregar quatre informes d’òptiques diferents: cultural, econòmica, urbanística, de sostenibilitat i de mobilitat per decidir si autoritzava la ubicació en aquest indret. Ahir, la segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, juntament amb el sisè tinent d’alcaldia, Joan Subirats, va fer pública la decisió de l’Ajuntament, un cop analitzada l’opinió dels experts, de no autoritzar la creació del Museu de l’Hermitage en aquest espai. Una negativa que no tanca les portes a la instal·lació del museu en altres indrets de la ciutat. Els informes recomanen altres llocs més idonis, com ara el moll de Sant Bertran; el parc de la Barceloneta; el final de la rambla Prim, al Poblenou, i les Tres Xemeneies. Sanz va destacar que aquestes propostes no eren de l’Ajuntament, més inclinat a reutilitzar o reformar altres edificis que Sanz no va arribar a concretar. “No podem oblidar que es tracta d’una iniciativa privada, no d’una proposta municipal.”

Sanz va assenyalar que des de l’Ajuntament van defensar des d’un inici que el projecte havia de tenir garanties per “assegurar-ne la viabilitat i la relació amb la ciutat. Qualsevol projecte amb col·laboració pública s’ha d’adaptar a la ciutat i no al revés”.

Sanz va valorar que hi ha “riscos de seguretat, i no només de relació en xarxa, sinó també en el fet que el museu es podria situar en un cul-de-sac i, veient què va passar la setmana passada, som conscients que aquest àmbit de la ciutat és molt fràgil”. Sanz hi va afegir que, si es construeix un nou edifici o aquest espai es dedica a altres usos, “s’ha de preveure què passarà en els pròxims cinc anys”.

Un altre aspecte que té a veure amb la mobilitat és la situació del passeig Joan Borbó, “un espai molt saturat, molt congestionat pel trànsit i amb moltes queixes veïnals”. Sobre l’edifici, va dir Sanz, “no té una relació gaire vinculada amb l’articulació urbana. És important evitar continuar situant bolets d’aquests edificis icònics”.

Al seu torn, Subirats es va referir a la part econòmica i va dir que es “plantegen dubtes, inquietuds i interrogants”. Subirats va qualificar el projecte d’excessivament optimista, ja que preveu que el primer any hi hagi 850.000 visitants. Tot i això, els representants municipals van indicar que, si la localització es proposés en un altre lloc de la ciutat, “podria tenir aspectes positius”.

Pel que fa a la part cultural, Subirats va indicar que, segons l’informe elaborat per Josep Ramoneda, “no s’acaba d’entendre el sentit d’aquesta iniciativa a la ciutat perquè tindria un element de caràcter de franquícia i d’exportació d’obres que no necessàriament haurien de reforçar el patrimoni cultural de la ciutat”.

A banda de l’aportació de Ramoneda pel que fa a l’aspecte cultural, els informes han estat elaborats per Eurecat, pel que fa a la sostenibilitat; Intra, en relació amb la mobilitat, i la Universitat Politècnica de Catalunya pel tema urbanístic.

L’oposició municipal va criticar ahir la decisió de l’Ajuntament. El regidor de JxCat a Barcelona Ferran Mascarell va acusar el govern municipal de Barcelona de “falta d’ambició” en l’àmbit dels museus. Segons Mascarell, els informes no són prou “convincents ni concloents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona