Música

Ovidi, segle XXI

Avui comença el Barnasants amb un concert d’homenatge al cantautor d’Alcoi en els 25 anys de la seva mort, que coincideixen amb el quart de segle del festival

Ovidi ha connectat amb generacions més joves, que mai el van poder escoltar en viu

Quan es va acabar la transició democràtica, la flor dels cantautors es va pansir. Semblava que ja no calia poesia i molt menys personatges que amb la seva guitarra disparaven encara dards contra una injustícia que es maquillava. Havia arribat la democràcia i tot era bo i perfecte. Fins i tot molts companys de viatge dels cantautors, ja instal·lats al poder els vuitanta i noranta, els van girar la cara . Una nova modernitat barrava el pas als cantautors com si ja no tinguessin res a dir.

Un d’aquest cantautors va ser sens dubte Ovidi Montllor, mort ara fa 25 anys, que va viure els darrers anys de la seva vida intentant demostrar que la poesia i la cançó encara tenien molt a fer i a dir.

Paradoxalment el seu discurs “àcid i cítric”, com va dir Pere Camps, director del Barnasants, en la presentació del concert inaugural del festival dedicat al cantautor d’Alcoi, ha estat referència per a generacions posteriors que mai el van escoltar cantar en directe.

L’homenatge a Ovidi Montllor porta el títol d’Ovidi 5. No se’n va qui torna i forma part d’una gira que començarà avui a les Cotxeres de Sant com a recital inaugural de la 25a edició de Barnasants i rodarà per Centelles (25 de gener), Castelldefels (15 de febrer, Girona (22 de febrer), Manacor (14 de març), Vilafranca del Penedès (27 de març) i Balaguer (29 de març). El projecte Ovidi 25, que és la tercera proposta per actualitzar Ovidi i encaixar-lo al segle XXI, el formen David Caño, veu; David Fernández, veu i guitarra; Borja Penalba, veu i guitarra i Mireia Vives, veu. “Costa poc situar a l’actualitat les cançons de l’Ovidi, perquè molt del seus temes sembla que hagin estat escrits aquesta matinada, el que demostra que no han canviat tantes coses.”

Fernández també va dir que el concert és “un repàs impossible de tot el que significa l’Ovidi en la seva triple vessant, com diria ell, d’artista, cantant i pallasso, i uneix música, poesia i reflexions”. També es va fer esment al gran binomi musical que va formar amb Toti Soler.

En els anteriors formats el grup combinava cançons d’Ovidi, pròpies i de diversos artistes, però en aquest concert la gran majoria de les cançons seran d’Ovidi Montllor. En tots els concerts hi haurà convidats especials que els músics no van voler revelar, llevat del del músic que avui pujarà a dalt de l’escenari de les Cotxeres de Sants: Alfons Olmo, de VerdCel.

Fernández va dir que li costa parlar d’Ovidi perquè al final el cantautor “no és cap mite, sinó un company que està amb nosaltres en els bons moments i també en els més complicats”.

Un dels propòsits dels concerts per als músics és “intentar expressar sobre l’escenari tots els pals que li agradava jugar a l’Ovidi i les complicitats que va teixir en aquests Països Catalans que de forma tan desacomplexada reivindicava”.

Així mateix, Fernandez va dir que el concert és “un homenatge més” i que s’ha construït sense cap mena de poder al darrere”. “És un homenatge a 25 anys d’homenatges sense demanar permís ni perdó que s’ha fet arran de terra i d’ateneu”, hi va afegir.

Amical Barnasants

Pere Camps va anunciar un gir que ha de fer el festival i va anunciar que avui es posarà en marxa una campanya de micromecenatge a través de la plataforma goteo.org per ajudar al finançament del festival. “La reconfiguració del Barnasants es basa a buscar socis anuals que vulguin donar suport al projecte del festival.” Es crea l’associació l’Amical Barnasants, “que serà més propera a l’activisme cultural que a tenir un carnet per descomptes. Entenem la cultura com una eina de transformació social”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda