Llibres

La història dels jueus catalans, en un atles

Amb 140 mapes i més de 30 taules i gràfics, mostra la presència jueva al país entre l’antiguitat tardana i l’actualitat

S’hi detalla la localització dels calls d’una cinquantena de viles i ciutats d’arreu del país

En quines viles i ciutats van viure els jueus a Catalunya? On eren els nombrosos calls? Com s’organitzaven? Quins impostos pagaven? A què van contribuir? Quins esdeveniments històrics van protagonitzar? On es conserva el passat jueu de Catalunya? Qui són ara els jueus catalans? Quantes comunitats jueves hi ha avui? Aquestes i altres preguntes les contesten l’especialista en la història dels jueus a Catalunya Manuel Forcano i l’historiador Víctor Hurtado en una obra magna que acaba de veure la llum publicada per Rafael Dalmau Editor: Atles d’història dels jueus de Catalunya.

L’atles incorpora més de 140 mapes i més de 30 taules i gràfics, que permeten repassar pas a pas la presència de les comunitats jueves en terres catalanes des de l’antiguitat tardana fins als nostres dies. Així, en el llibre queden reflectits amb tot detall els diversos aspectes de la vida quotidiana dels jueus, sobretot durant l’edat mitjana: calls, sinagogues, banys rituals, forns, escorxadors, cementiris, fiscalitat, cultura o conflictes.

Segons els autors, “l’atles posa en evidència una història difícil, condicionada per prohibicions i reglamentacions de tota mena, per abusos i discriminacions, per la pesta i els avalots, que també cal emmarcar amb una destacada esplendor cultural, literària, filosòfica i científica”.

Amb l’atles, els lectors poden repassar fil per randa la història dels jueus catalans en uns mapes i gràfics que detallen migracions, calls, sinagogues o fets tan concrets com l’origen dels deutors d’una aljama important com la de la Bisbal d’Empordà durant el segle XIV. En el llibre hi ha també un índex per localitzar tot el llegat patrimonial dels jueus catalans i una relació detallada de les personalitats jueves més importants. “És, en definitiva, una fotografia de la geografia jueva a la Catalunya del passat i de l’actualitat”, segons l’editorial.

L’Atles d’història dels jueus de Catalunya, un dels pocs atles d’història dels jueus existents arreu del món, certifica que hi ha hagut, tot i l’expulsió del 1492, una presència continuada de jueus a Catalunya des de l’antiguitat fins ara i que aquesta presència va ser general arreu, llevat de la Val d’Aran i de les valls més recòndites del Pirineu. També palesa que hi havia calls en cinquanta viles i ciutats catalanes, una organització fiscal pròpia i que tot plegat ha deixat una presència important en la toponímia.

El llibre, que els autors consideren que és un primer trasllat a mapes de les dades de què disposen fins ara, “en espera que puguin ser ampliades, corregides i completades en edicions posteriors”, està estructurat en un ordre cronològic que presenta en vuit capítols la història dels jueus catalans.

‘Atles d’història dels jueus de Catalunya’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda