Cultura popular

Patrimoni

Anem a cantar a Can Ventura?

Un llibre recull el repertori de cançons populars de les germanes Rovira Casademont, de Sant Feliu de Pallerols, gravat fa 25 anys

Can Ventura de Sant Feliu de Pallerols havia estat un punt de reunió informal de veïns del poble, on es parlava una mica de tot i, sobretot, es cantava. Les tres germanes que hi vivien i oficiaven d’amfitriones –la Carmeta, l’Anneta i la Ciseta Rovira Casademont– tenien un repertori extensíssim de cançons que l’estudiós de la cançó de tradició oral Josep Garcia, del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, va enregistrar el febrer del 1995. Una selecció d’una trentena d’aquelles cançons, la majoria de les quals són molt conegudes arreu del país, s’han publicat a El cançoner de Can Ventura, del mateix Garcia i el filòleg Pep Vila, editat per Curbet a la col·lecció Quaderns de les 7 Sivelles. El llibre conté la lletra i les partitures corresponents, acompanyades d’articles que n’expliquen els orígens i el context. Tot plegat fa que, amb el fil conductor dels temes de les germanes Rovira, la publicació esdevingui un ampli i exhaustiu estudi sobre les cançons populars, d’obligada lectura per a qui en vulgui saber poc o molt.

El repertori escollit el presenten per gèneres: la cançó llarga baladística (La presó de Lleida, La dama d’Aragó...), la nadala (La Mare de Déu, Les bèsties del naixement...) i cançó d’infantesa (El bon Jesús...) i un apartat de cançons diverses. A part del material procedent de Can Ventura, el lector hi trobarà una secció dedicada a altres recopilacions musicals procedents de Sant Feliu de Pallerols, com ara l’Aplec de cançons de la terra, que va recollir el metge del poble, Miquel Bosch, a finals del segle XIX; les aportacions d’aquest poble a la recerca de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya; el cançoner del 1907 al 1922, del mestre Joaquim Sans; Per les cançons d’un terrelloner, del pare caputxí Nolasc del Molar; les recopilacions del projecte Càntut, d’Albert Massip i les del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa en el marc del projecte Cançons i Tonades de la Garrotxa.

L’escriptor Josep Valls, de Sant Feliu, hi aporta la seva experiència com a assidu de les Can Ventura, i en un apèndix s’hi recullen fotografies, principalment de les dones de Can Ventura i altres cantadors de Sant Feliu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona