Llibres

Nit de “lluites compartides”

Clams a favor de la immersió lingüística i la llibertat, a Santa Coloma de Gramenet

La 69a Nit de Santa Llúcia, festa de les lletres catalanes, va tenir lloc ahir al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet, ciutat reconeguda, durant diferents moments de l’acte, com a bressol de la immersió lingüística. Com marca la tradició, des del 1971, la celebració va itinerant per tot el territori català. I, com també és habitual, hi van ser presents personalitats de l’àmbit polític, social i cultural, com ara el president de la Generalitat, Quim Torra; el del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; la de Barcelona, Ada Colau, i el president Montilla.

Qui no va ser-hi, per tercer any consecutiu, va ser Jordi Cuixart, que fa 788 dies que està empresonat i a qui molts oradors van voler tenir present. “Aquest teatre és l’exemple de la cohesió social i de lluites compartides que reivindiquen Òmnium i Jordi Cuixart, que voldria que fos aquí aquesta nit”, va dir l’alcaldessa Parlon, que va reivindicar també el paper de la dona en un discurs amb citacions de l’escriptora Virginia Woolf. Per la seva part, Roger Torrent va prometre no “defallir” fins que Cuixart estigui lliure i va destacar la cultura com la “principal eina que tenim contra la repressió”. “Visca la paraula, visca la cultura i visca la llibertat”, va concloure.

Finalment, el president Torra va recordar com un grup de pares i mares, l’any 1982, va fer de Santa Coloma el bressol de la immersió lingüística, tot destacant aquesta “lluita compartida” com una de les “més magnífiques que ha fet aquest poble”. “Aquella llengua perseguida, exiliada i prohibida va resistir i va tenir un esclat justament aquí, a Santa Coloma de Gramenet”, va recordar. Torra va fer també una “crida a tot el país per renovar aquesta lluita” i va concloure: “No podem ser espectadors d’una lenta agonia de residualització de la llengua.”

La nit, que es va cloure amb el cant d’Els segadors, va marcar el punt culminant d’una quarantena d’activitats literàries i culturals que s’han fet les últimes setmanes a Santa Coloma. L’espectacle que es va poder veure va ser pensat especialment per a l’ocasió per creadors i artistes colomencs com ara Queralt Lahoz, Dani Felices i Rafa Espada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda