Patrimoni

Avalen documents en protocatalà, del segle IX

La col·lecció internacional Chartae Latinae Antiquiores ha publicat el darrer volum, on s’incorporen dos nous diplomes d’origen català, fins ara inèdits, que completen els dos volums sencers dedicats a Catalunya (Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae), que inclouen un centenar de documents originals que daten de l’any 815 al 900. La publicació incorpora l’estudi, l’edició i la reproducció fotogràfica a mida natural de tots els diplomes llatins originals anteriors al segle X. Ahir es van presentar els dos volums a la Biblioteca de Catalunya.

L’autor de l’edició crítica és el catedràtic de paleografia de la Universitat Autònoma de Barcelona Jesús Alturo. Entre els documents hi ha donacions, testaments, declaracions jurades, consagracions d’esglésies i butlles papals. Tots ells, escrits en llatí, però amb manifestacions ja de protocatalà, que permeten traçar el panorama històric, social i cultural de la llengua de la Catalunya incipient.

L’obra aporta informació nova i més precisa sobre els documents, n’analitza l’autenticitat i, fins i tot, n’ha identificat algun, com un judici presidit a Girona per Guifré el Pelós el 898, que es tenia per perdut. A la documentació s’hi troben representats tots els bisbats de la Catalunya Vella. Hi surten testimoniats papes i reis, comtes i vescomtes, bisbes i abats, jutges i eclesiàstics, però també personatges d’estrat social més humil.

Els dos darrers diplomes incorporats s’han recuperat d’una casa particular de Senterada, al Pallars Jussà. És habitual localitzar en col·leccions privades catalanes documents, còdexs i incunables, sencers o en estat fragmentari. Però aquesta és la primera vegada que ha recuperat dos diplomes tan antics, del segle IX, i originals. Els seus propietaris, Mireia Font i Jesús Sànchez, els han dipositat a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA