Música

Rosalía ho torna a fer

La cantant de Sant Esteve Sesrovires culmina un any històric enduent-se cinc Grammy Llatins, entre els quals, el de millor àlbum de l’any per ‘El mal querer’

Rosalía, que va publicar ‘El mal querer’ fa un any, debutarà el mes vinent al Palau Sant Jordi

Consagrada, ara sí definitivament, com a estrella global de la música llatina, Rosalia Vila i Tobella, Rosalía per al mon sencer, va tornar a fer història dijous en guanyar cinc premis Grammy Llatins en una cerimònia al MGM Grand Garden Arena de Las Vegas. La cantant, que en l’edició anterior d’aquests premis, quan encara es parlava d’ella com a “artista de flamenc”, ja havia guanyat dos guardons per la cançó Malamente, va endur-se dijous el Grammy Llatí a àlbum de l’any i àlbum vocal de pop contemporani (en tots dos casos per El mal querer, de la publicació de qual el dia 2 va complir-se un any) i el de millor cançó urbana per Con altura, compartida amb el seu productor de confiança, el canari, barceloní d’adopció, El Guincho i el cantant colombià de reggaeton J Balvin. A banda, El mal querer, que en aquest primer any de vida no ha deixat mai d’estar en la llista de discos més venuts a l’Estat, va ser reconegut també amb un Grammy Llatí a la millor enginyeria d’enregistrament (mèrit d’El Guincho, Brian Hernández, Jaycen Joshua i Chris Athens) i a millor disseny d’empaquetament (Man Mourentan & Tamara Pérez).

“Estic en xoc, és l’última cosa que m’esperava, us ho juro per Déu”, va exclamar, naturalment emocionada, Rosalía, que durant la gala va cantar A palé –el seu nou single, publicat la setmana passada– i Con altura. “Moltes gràcies a la gent que sona suport a la meva música. Estic treballant durament per estar-ne a l’altura.” La catalana va quedar-se sense premi en dues úniques categories: la d’enregistrament de l’any (en mans, finalment, d’Alejandro Sanz, que va guanyar tres premis dels vuit als quals estava nominat) i millor cançó pop (que va recaure també en el cantant madrileny per un duet amb Camila Cabello). Aitana, una cantant –com Rosalía– del Baix Llobregat, no va endur-se el Grammy al qual havia estat nominada: el de millor nou artista (que va acabar a les prestatgeries de la veneçolana Nella).

Rosalía i Sanz a banda, l’altre gran nom dels 20ns Grammy Llatins va ser el de la xilena Mon Laferte, que va imposar-se en la categoria de millor àlbum de música alternativa i va comparèixer al MGM Grand Garden Arena amb els pits al descobert i una pintada de protesta escrita damunt la pell: “A Xile torturen, violen i maten”.

Dotze mesos triomfals

Els cinc Grammy aconseguits dijous per Rosalía reblen l’ascens més fulgurant fet mai per un artista català de música pop. Les coses, per a Rosalía, instruïda al Taller de Músics i l’Escola Superior de Música de Catalunya, han transcorregut tan ràpid que ningú diria que fa només un any i mig actuava encara com a rigorosa però austera cantaora amb Refree al Palau de la Música. Va ser Malamente, publicada dos mesos després de la finalització de la gira de Los Angeles, el veritable punt d’inflexió per a la carrera de Rosalía, que presentava per primer cop el seu nou rumb en un concert, el juny de l’any passat al Sónar, que, com el del Palau, sembla que fos fa una eternitat. Una campanya promocional en què Sony Music va abocar ple de recursos, com es va poder veure amb accions en espais com ara Times Square a Nova York, on va preparar el terreny per al llançament, el 2 de novembre de l’any passat, d’El mal querer, un disc que ja figura en posicions d’honor en alguns dels rànquings de “millors discos de la dècada” que alguns mitjans elaboren aquestes últimes setmanes d’any. Dos Grammy Llatins el novembre de l’any passat; una celebradíssima actuació en la gala dels Goya amb l’Orfeó Català; un duo amb J Balvin que va consolidar la seva entrada en l’arena internacional; actuacions en festivals com el de Coachella i el Primavera Sound; una cançó en català (F*cking Money Man); més premis (entre els més destacats, els MTV Video Music Awards) i honors com els de figurar en una llista dels artistes predilectes dels Obama han figurat entre els capítols més brillants del trajecte triomfal de Rosalía.

La cantant, que aquesta setmana va escriure una piulada (“Fuck Vox”) que va agitar les xarxes, actuarà ara el 7 i 8 de desembre al Sant Jordi en el colofó d’un any històric no només per a ella sinó també per a l’abast global de la música feta a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE