Arts escèniques

Crítica

dansa

En construcció

Dos mons, el dins i el fora. Dues percepcions, la pròpia i la col·lectiva. En aquesta disjuntiva de contraris és on se situa Une maison, el darrer treball del coreògraf i artista multidisciplinari Christian Rizzo. Amb catorze ballarins damunt l’escenari i una escenografia teixida per un entramat de llums de neó que sobrevola l’espai i una muntanya de sorra, arrenca l’espectacle d’aquest veterà de la dansa contemporània que, de nou, actua al Mercat de les Flors. I com si es tractés d’un edifici en construcció –la música encapsulada d’un sintetitzador és, en part, el motor que fa bategar els ciments–, els intèrprets es lliuren a la recerca desaforada d’una cambra pròpia, l’espai en el qual ens refugiem de la fressa aliena.

En grups de dos i tres, els ballarins dansen històries fragmentades, microrelats contenidors de la memòria col·lectiva en què cada intèrpret incorpora el seu llegat per compondre un escenari plural i heterogeni. Especial atenció mereix l’execució dels ballarins, un exercici pulcre i precís del qual traspua la professionalitat de l’ICC-CCN Montpellier(Institut Coreogràfic Internacional) dirigit des del 2015 per Rizzo. Perfecció tècnica que mostra una voluntat emancipadora que troba en el concepte de multiplicitat –tan ben definit per Italo Calvino– el seu vertader i principal eix vertebrador. Així, mentre uns ballarins es limiten a moure’s sota la foscor d’una màscara que encobreix la pròpia identitat, d’altres es congreguen en un gest capaç de dibuixar una xarxa de vasos comunicants que es nodreixen del batec concentrat i distès del moviment. I és precisament en aquesta palpitació on el coreògraf ens interpel·la amb tenacitat per tal que nosaltres, els espectadors, decidim en quin dels dos bàndols ens volem situar. Perquè, com bé ens va alertar Zygmunt Bauman, la societat d’avui ha fet de la desafecció una part obligatòria de les ocupacions vitals, “la modernitat líquida”.

Une maison
Coreògraf: Christian Rizzo
Dijous, 3 d’octubre (fins demà) al Mercat de les Flors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen