Cinema

Amistat i hormones

‘Chicos buenos’ està protagonitzat per una colla d’amics preadolescents, com a ‘Stranger things’, però gira el to cap a l’humor gruixut i políticament incorrecte

L’edat dels nois i una trama d’aventures acosten el film a la popular sèrie de Netflix
El seu humor políticament incorrecte està en la tradició de la Nova Comèdia Americana

Un pare felicitant el seu fill preadolescent perquè es masturba i comentant-ho, cofoi, a la seva mare; el mateix noi, amb els seus amics, mirant pornografia en un portàtil per aprendre a fer un petó a una noia, i tancant-lo horroritzats en veure pràctiques sexuals que no s’esperaven; un altre noi de la colla descobrint una nina inflable i altres joguines eròtiques dels seus pares que no sap què són ni per a què serveixen... Vet aquí alguns exemples de gags de Chicos buenos, perquè ningú organitzi una anada familiar al cinema sense saber de què va la història.

L’edat dels protagonistes, 12 anys; la colla que formen, amb els seus hàbits i rituals (voltar en bici pel barri, jugar a videojocs...) i una trama que prioritza les aventures i els impulsos hormonals propis de l’edat remeten a la sèrie de Netflix Stranger things, que fins i tot és citada explícitament en una escena del film.

Les coincidències, però, s’acaben aquí: Chicos buenos s’ambienta en l’actualitat, en lloc dels anys vuitanta, i no hi ha una trama de ciència-ficció que homenatgi clàssics com E.T. i Els Goonies. Els referents són molt més propers. De fet, seria més apropiat parlar d’antecedents: els productors són Seth Rogen i Evan Goldberg, guionistes de Supersalidos, Superfumados i La fiesta de las salchichas, i James Weaver (Malditos vecinos). Chicos buenos, doncs, resulta d’aplicar a uns nois de 12 anys la fórmula de l’anomenada Nova Comèdia Americana, dirigida per cineastes com Judd Apatow, els germans Farrelly, Paul Feig o Adam McKay, i amb actors com Will Ferrell, Adam Sandler, Kristen Wiig, Ben Stiller, Melissa McCarthy...

Sexe, escatologia i altres temes vetats pel políticament correcte s’integren amb normalitat als guions d’aquestes comèdies. El sorprenent de Chicos buenos és que estiguin protagonitzats per uns nois que amb prou feines arriben a l’adolescència. “Ens atreuen les històries d’aquest període”, diuen Lee Eisenberg i Gene Stupnitsky, que són productor i director, respectivament, i coguionistes del film. “No hi ha res pitjor, és l’edat més incòmoda –expliquen a les notes promocionals del film–. Tots dos podem explicar un munt d’anècdotes de quan teníem dotze o tretze anys i només intentàvem sobreviure en aquest món. La incomoditat és ideal per a la comèdia.”

Especialistes en aquest gènere, Eisenberg i Stupnitsky havien treballat en la sèrie The Office (2005-2010, al costat de Ricky Gervais i Steve Carrell, entre d’altres) i van signar el guió del llargmetratge Bad teacher (2011), protagonitzat per Cameron Diaz (Algo pasa con Mary). Cuenta conmigo, Ressaca a Las Vegas i la sèrie South Park són alguns dels referents que tenien al cap. “La idea d’una comèdia iniciàtica amb uns nens dient paraulotes ens va semblar divertida”, diu Lee Eisenberg. “També ens va semblar que com més joves els nois, més còmiques resultarien les escenes”, hi afegeix Gene Stupnitsky. “Ens entrava el riure només d’imaginar una comèdia per a adults protagonitzada per nens. L’humor és alhora innocent i inadequat, perquè els xavals diuen coses que no entenen.”

La pel·lícula està protagonitzada per tres nois amb una certa experiència prèvia com a actors: Max està interpretat per Jacob Tremblay, de La habitación (Brie Larson va guanyar l’Oscar pel paper de la seva mare en aquesta pel·lícula); Brady Noon (Boardwalk Empire) interpreta Thor, i Keith L. Williams (de la sèrie El último hombre en la Tierra) encarna Lucas. Tots tres són convidats a una festa pels populars de la classe en què es faran petons amb llengua entre nois i noies. Per aprendre a fer-ne, Max agafa de casa un dron amb càmera per espiar la veïna. Però l’operació no surt bé: el destrossen i necessiten comprar-ne un de nou abans que el seu pare torni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda