Música

Schubert, el pretext

La soprano alemanya Christiane Karg, nova reina del ‘lied’, inaugura avui la 27a Schubertíada de Vilabertran: més que un festival, un espai de cultura i llibertat

“La Schubertíada és un pretext per endinsar-se en la cultura. De fet, el nostre propòsit és recuperar l’esperit de les trobades que es feien a Viena a principis del segle XIX, en les quals es reunien intel·lectuals, poetes i artistes, i que acabaven amb Schubert tocant el piano. En definitiva, era un col·lectiu humà on podia passar de tot, però sempre en llibertat, perquè la cultura i l’art necessiten la llibertat per poder existir.” Ho explica, amb el seu entusiasme encomanadís, Jordi Roch, president i fundador de la Schubertíada de Vilabertran, que aquesta nit inaugura la seva 27a edició a la canònica de Santa Maria, amb un concert de la soprano alemanya Christiane Karg i el pianista Gerold Huber (21 h, de 20 a 40 euros). Karg, de 39 anys, va debutar a Vilabertran el 2009, quan era una desconeguda, i ara hi torna ja consagrada a nivell internacional i considerada per molts la nova Elisabeth Schwarzkopf (1915-2006), la gran soprano alemanya que es va convertir en la gran figura del lied després de la Segona Guerra Mundial. Christiane Karg interpretarà en el concert d’aquesta nit una selecció de lieder de Schubert i, en la línia divulgadora del festival, abans del concert tindrà lloc la conferència Les cançons italianes de Schubert, a càrrec d’Antoni Colomer, a les 19.30 h.

La Schubertíada sempre ha tingut bon ull o bona oïda per als cantants joves que, anys després que el festival els donés una oportunitat, han esdevingut figures mundials. Un cas evident és el de Matthias Goerne: el baríton alemany, de 52 anys, celebra aquest any el 25è aniversari del seu debut a la Schubertíada, festival del qual s’ha convertit gairebé en una espècie de veu resident per la seva assiduïtat: potser hi ha faltat algun any, però ho ha compensat en altres edicions amb dos o tres concerts en pocs dies. Aquest any Goerne, que literalment es troba a la Schubertíada com a casa i envoltat d’amics, hi oferirà dos concerts per celebrar aquest quart de segle de vincle artístic: el dissabte 24 d’agost hi interpretarà lieder de Xostakòvitx, Martin i Mahler, i el dilluns 26 farà un concert amb algunes de les millors composicions de Schubert que ha cantat durant vint-i-cinc anys a Vilabertran, en tots dos casos amb Alexander Schmalcz al piano. Entre aquests dos concerts, el diumenge 25 tindrà lloc al festival l’actuació de la mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato, una estrella acostumada a cantar als principals teatres d’òpera del món, que a la canònica interpretarà el cicle Winterreise (Viatge d’hivern) de Schubert, amb les entrades ja exhaurides des de fa mesos. Els altres dos cèlebres cicles de lieder de Franz Schubert, Schwanengesang (El cant del cigne) i Die schöne Müllerin (La bella molinera) seran interpretats, respectivament, pel baríton Andrè Schuen i el pianista Daniel Heide, el 22 d’agost, i el tenor Christoph Prégardien acompanyat al piano per Malcolm Martineau, el 23. Prégardien és un altre cas de fidelitat a la Schubertíada, on ha actuat en diverses ocasions, ja des de la segona edició, el 1994, quan també hi va cantar La bella molinera.

També cal destacar la presència al festival de Wolfram Rieger, un dels millors pianistes del món. El dia 29 dirigirà a la tarda el concert de l’Acadèmia de la Schubertíada, amb alumnes del Curs Internacional de Lied Wolfram Rieger 2018, i tot seguit interpretarà amb Marie Seidler (mezzosoprano) i Manuel Walser (baríton) el Cançoner espanyol d’Hugo Wolf, per encàrrec del festival.

Terra de quartets

La Schubertíada acabarà el 31 d’agost amb un concert del Quartet Casals, una formació també gairebé fixa al festival. “Ells ens han ensenyat com es fa un quartet: treballant cada dia de 9 a 2 i de 4 a 8. I gràcies a ells ara Catalunya és un país de grans quartets, com ara el Cosmos i el Gerhard”, diu Roch, que per a l’any vinent anuncia un nou cicle dins la Schuberíada: Quatre quartets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda