Cinema

Mor el director de ‘Mater amatísima’

“Els que d’alguna manera exercim la llibertat individual, la paguem”, deia J.A. Salgot (Aiguafreda, 1953) en una entrevista en aquest diari, fa onze anys, arran de l’estrena del seu cinquè llargmetratge Myway, el primer rodat en català. Malauradament, també ha acabat sent el darrer títol d’una filmografia massa curta, potser pel preu que va pagar per exercir la seva llibertat individual, tot i que en aquella entrevista parlava dels personatges de Myway que, com indica el títol en anglès de la cançó més versionada de la història, segueixen el seu propi camí.

Cinc llargmetratges

L’Acadèmia del Cinema Català (ACC) va anunciar ahir la mort del director d’aquest film i de quatre llargmetratges més: Mater amatísima, Estación Central, Serenata a la claror de la lluna i Dama de Porto Pim. Va ser també un dels membres fundadors de l’acadèmia.

J.A. Salgot es va donar a conèixer el 1978 amb la comèdia Serenata a la claror de la lluna, que va codirigir amb Carles Jover, i el 1980 va dirigir en solitari Mater amatissima, a partir d’un guió de Bigas Luna. Victoria Abril, en el seu primer paper dramàtic important al cinema, interpretava una enginyera que té un fill autista i, ignorant el consell d’especialistes, decideix no internar-lo i es va tancant progressivament en el seu món. “De forma quasi antropològica, suggereix, com a extensió de la història argumental, l’autisme general que impera o amenaça d’imperar a les societats avançades”, escriu Àngel Comas a El cinema català després del franquisme (1975-2003).

Director d’alguns curts i episodis de sèries de televisió (Cròniques de la veritat oculta, De moda...), J.A. Salgot va trigar nou anys a tornar a dirigir un llargmetratge i va tornar a canviar de gènere a Estación central, en què s’endinsava en el terreny del thriller amb un guió propi i els actors Feodor Atkine, Katarzyna Figura i Sergi Mateu. Dama de Porto Pim (2001), el seu quart llargmetratge, era un drama romàntic ambientat el 1944, amb Ema Suárez i Antonio Resines, i Myway (2007) estava protagonitzada per un petit narcotraficant de Castelldefels(Ariel Casas), el seu pare que té Alzheimer (Joan Dalmau) i un mafiós gallec amb poca traça (Jordi Sánchez).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà