Cultura popular

Història

Una àliga per a un vol de 400 anys

Es commemoren els 399 anys de l’àliga de la Bisbal d’Empordà, una de les peces més antigues, juntament amb el drac, del bestiari català

El 15 d’abril de 1619 va néixer l’àliga de la Bisbal d’Empordà. L’àliga forma part del bestiari català i, en aquest aspecte, és una de les peces més antigues de Catalunya. És difícil resseguir la seva història, després de quatre segles –399 anys–, per això queda pendent fer una recerca exhaustiva, com es va posar en relleu ara fa unes setmanes en una potent conferència que es va fer a la Bisbal, en el marc dels actes per celebrar aquest efemèride. A l’acte hi van assistir Guillem Pajares, president dels Amics de l’Àliga; Jan Grau, expert en cultura popular, i Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos .

L’àliga de la Bisbal està formada per una estructura de fusta i arpillera revestida de petites peces de pell a manera de plomes dentades i daurades. És un element del bestiari festiu que simbolitza el poder i que amb la seva presència honora els hostes. Però quatre segles són molts anys. Per això els experts consideren que seria convenient dur-lo al centre de restauració de béns mobles de Catalunya, per dur a terme una restauració en profunditat, com es va fer amb el també característic drac. Els dubtes, de fet, són molts.

Les àligues són uns elements molt protocol·laris que només poden sortir en dates molt assenyalades i estan vinculats a motius religiosos i solemnes. De fet, durant el darrer any a la Bisbal es va redactar un protocol per regular l’ús de la seva àliga.

Pel que fa al drac de la Bisbal, la figura original data probablement del segle XVII, i és considerada la segona figura de drac més antiga de Catalunya, després del drac de Vilafranca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona