Art

Les nines del papa

El Museu del Joguet exposa més de dues-centes nines que el fotoperiodista Kim Manresa va portar a la seva filla dels seus viatges arreu del món

La sala oberta del Museu del Joguet de Catalunya, amb seu a Figueres, exposa des d’ahir i fins al 2 de juny una part de la col·lecció de nines que guarda Ada Manresa civil, filla del conegut fotoperiodista Kim Manresa, que no s’oblidava mai de portar-li, cada cop de tornava a casa d’algun dels seus viatges arreu del món, una petita nina de drap, de fusta o de llautó dels països que havia visitat. Avui, Ada Manresa (Sabadell, 2005) ja en té prop d’un miler, de nines confeccionades amb les mans que servien, no només per jugar-hi, sinó també per al·ludir a qüestions religioses, per invocar la fertilitat o per espantar els mals.

Nines del món. Col·lecció Ada Manresa i Civil presenta una àmplia selecció de més de dues-centes d’aquestes nines en la tercera ocasió que surten a la llum pública. Les dues primeres vegades van ser en una exposició a la Biblioteca Central de Sant Cugat, entre el desembre del 2016 i el gener del 2017, i en una altra, també de petit format, a l’Espai Cultura de l’antiga Caixa de Sabadell, entre finals del 2017 i principis del 2018. Totes dues van ser fruit en certa manera del llibre publicat el 2014 per Edicions Bororo, Les meves nines de tot el món, en què Ada Manresa explicava d’on provenia cada una de les seves nines, que li havien inspirat també algun conte i dibuixos inclosos en el llibre.

Entre les peces exposades, destaquen les figuretes de la fertilitat procedents d’Àfrica, fetes d’os d’animal, d’argila, drap o panotxes, algunes de bellesa sorprenent, com les akuaba de Ghana, les namji del Camerun o les mossi de Burkina Faso, però també n’hi de cultures precolombines o les de les tribus hopi o sioux, i les més exòtiques d’Àsia i Oceania, amb una gran presència de titelles.

Del Japó, procedeixen les delicades kokeshi, fetes amb un sol tronc de fusta, i de l’Índia, unes nines fetitxe que les nenes, a qui no es pot tocar, portaven a cal metge per assenyalar-los allà on els feia mal. Per complementar l’exposició, s’ha organitzat un taller de nines treuneguits, per al dissabte 18 de maig al migdia, en què la mainada aprendrà a confeccionar aquestes figures originàries de Guatemala que, ficades sota el coixí, s’emporten les preocupacions de l’infant mentre dorm.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona