Música

Joan, Patti i Melody, a Sant Feliu

El 57è Festival de la Porta Ferrada té un potent triumvirat femení al capdavant: Joan Baez, Patti Smith i Melody Gardot

Salif Keita compartirà nit amb The Wailers i Jordi Savall i Carlos Núñez actuaran junts

El Festival de la Porta Ferrada , el degà dels festivals catalans, va presentar ahir al matí al monestir de Sant Feliu de Guíxols el cartell gairebé complet de la seva 57a edició, que acabarà incloent unes quaranta actuacions durant els mesos de juliol i agost, i té com a caps de cartell tres dones amb tanta força com ara la ja anunciada Patti Smith, Joan Baez i Melody Gardot. Així ho va destacar el director artístic del festival, Albert Mallol, acompanyat per Iñaki Martí, director de The Project i màxim responsable de l’organització de la Porta Ferrada; l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas; el regidor encarregat del festival, Josep Saballs, i els màxims responsables a la demarcació de la Generalitat i de l’Estat, Pere Vila i Albert Bramon, respectivament, que van escenificar així el suport institucional a un festival –“L’únic dels grans que no té un grup empresarial al darrere”, com va dir Saballs– que té 1.600.000 euros de pressupost, 380.000 dels quals aportats per l’Ajuntament de Sant Feliu, i que posa a la venda un total de 48.000 entrades. El festival ja havia anunciat prèviament gairebé la meitat de les actuacions de l’Espai Port, així com la Manuel Carrasco al Guíxols Arena.

El 7 de juliol tindrà lloc el primer espectacle a l’Espai Port, Bona gent, del foraster Quim Masferrer, en el context de la cinquena edició del festival d’humor Singlot –organitzat per Buenafuente i El Terrat dins de la Porta Ferrada–, que anunciarà tota la seva programació el 9 de maig.

Per l’Espai Port passaran també la gira acústica de Manolo García; el músic i compositor islandès Ólafur Arnalds, que es presenta com una de les exquisideses d’aquesta edició; la gran cantant nord-americana de jazz Melody Gardot; Joan Baez, que torna a la Costa Brava dins la seva extensa gira de comiat, i una nit que es preveu molt intensa amb el malià Salif Keita –tercera visita al festival, en un programa on hi ha 28 artistes que actuen per primer cop a Sant Feliu– i The Wailers, la històrica banda de Bob Marley. La trobada de Keita i els Wailers ha estat provocada pel festival i no és descarta algun intercanvi a l’escenari.

També destaca l’espectacle els Diàlegs celtes de Jordi Savall i Carlos Núñez, acompanyats per músics afins a tots dos, i el doble concert de flamenc que protagonitzaran Tomatito & José Mercé i Las Migas. Sobre el ja avançat concert dels britànics The Human League, Mallol va dir que es reconvertirà en una nit d’homenatge als anys vuitanta, amb alguna actuació més per confirmar. Els Pets actuaran a Sant Feliu en programa doble amb Ramon Aragall, i Joan Dausà amb Bipolar, grup guixolenc que està triomfant amb la cançó Junts som invencibles.

També hi haurà el rock dels navarresos Marea, espectacles familiars –El Pot Petit celebrarà el seu 10è aniversari– i ballet, representat pel Malandain Ballet Biarritz, amb l’obra Noé. Tota una clàssica de l’estiu com Rosario clourà l’Espai Port. Pel Teatre-Auditori passaran Xarim Aresté, L’Últim Indi, Joan Colomo i el cantant i guitarrista extremeny Gecko Turner. A l’església del monestir ho faran el tenor Josep Bros, els solistes del Covent Garden, i Pedro Burruezo, que actuarà a seva localitat adoptiva amb Medievalia Camerata, Eduardo Paniagua i Wafir S. Gibril.

The Project vol continuar dirigint la Porta Ferrada

La del 2019 serà la sisena edició del Festival de la Porta Ferrada amb la “gestió integral” de l’empresa barcelonina The Project i, per tant, aquest any acaba la concessió vigent des del 2014 i es convocarà un nou concurs a l’abril per adjudicar la gestió de les properes quatre edicions, prorrogable a una més. Iñaki Martí va dir ahir que The Project vol presentar-se al concurs, sempre en funció de les condicions, i de fet l’alcalde va dir que “el nivell d’exigència augmentarà” en aquest nou concurs. De moment, però, sembla que les dues parts estan més que satisfetes de la col·laboració “publicoprivada”, en aquest final d’un “cicle d’èxit”. Ho remarquen les xifres: quan The Project va assumir la direcció del festival, aquest havia tingut en la seva edició anterior –la del 2013, l’única de la qual es va encarregar Bitò– uns 9.000 espectadors, i el 2018 aquesta xifra havia crescut fins gairebé els 40.000 assistents, traduïts en un impacte econòmic sobre la zona d’uns 12 milions d’euros. Amb un cartell que inclou 11 actuacions exclusives a Catalunya i que es defineix sobretot per “la diversitat total de gèneres, que està en el nostre ADN”, com va dir Mallol, el festival ha aconseguit el doble repte de consolidar el seu prestigi, a nivell nacional i internacional, i acostar-se a la gent de Sant Feliu, que se l’ha fet definitivament seu. Per a aquest públic de proximitat es vendran entrades amb un 20% de descompte, del 19 al 23 d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

El Maldà invoca els ‘maleïts’ dels 90 per a interpel·lar l’avui dels joves actuals

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona