Cinema

Els ‘indies’ americans

La sisena edició de l’Americana Film Fest comença avui amb una gran diversitat de gèneres i temàtica

Els films independents continuen sent el gran planter del cinema nord-americà. “Els darrers anys, les pel·lícules que han despuntat més en els premis, fins i tot els de la indústria, han estat títols independents, com ara Moonlight i Cisne negro”, explica Josep Maria Machado, que codirigeix l’Americana Film Fest juntament amb Xavi Lezcano. Malgrat l’evident qualitat del cinema indie americà, que es pot comprovar fàcilment en qualsevol gran certamen internacional, hi ha pel·lícules que no arriben als cinemes catalans. L’Americana va néixer amb l’objectiu d’omplir aquest buit. Entre avui i el proper diumenge 10 de març, celebrarà la sisena edició, en què espera superar els set mil espectadors del 2018.

La programació inclou 24 llargmetratges de ficció, 8 documentals i 39 curts. “Tenim un ventall molt ampli i divers de cinema: comèdies, drames, westerns, documentals musicals o d’esports...”, comenta Josep Maria Machado en una entrevista a El Punt Avui. “Sobretot, destacaria la varietat de la programació: hi ha lloc per a tots els gustos”, hi afegeix. L’apoderament femení, la lluita LGTBI, els retrats de l’Amèrica profunda, els conflictes racials i les adolescències difícils són alguns dels temes que ofereix la programació d’aquest any.

Les seus del festival són la sala Phenomena (inauguració), els cinemes Girona, la Filmoteca i Zumzeig, novetat d’aquest any. Una petita selecció de films viatjarà després a poblacions com ara Girona (cinemes Truffaut, del 13 al 16 de març), Manresa, Vic, Vilafranca, la Seu d’Urgell, Malgrat de Mar...

Documentals potents

“Fa tres o quatre edicions que tenim una secció documental –explica Josep Maria Machado–. L’any passat, ens va quedar una mica curta i aquest any, l’hem volguda ampliar. A més de fer-ho en quantitat, resulta que, després de la selecció, quatre dels set documentals han estat nominats a l’Oscar.” Un, Free solo, ha acabat sent el guanyador. Els altres són Minding the gap, RBG i Hale county this morning, this evening. Vuit títols del festival estan també nominats als premis Independent Spirit.

Josep Maria Machado destaca alguns títols de la programació d’enguany, com ara Damsel, la pel·lícula dels germans Zellner, que vindran com a convidats, ja que la Filmoteca els dedica una retrospectiva en col·laboració amb el festival. Es tracta d’“un western protagonitzat per Robert Pattinson i Mia Wasikowska, molt independent, amb un humor absurd i sorprenent”.

També destacaWildlife, l’òpera prima de l’actor Paul Dano protagonitzada per Jake Gyllenhaal i Carey Mulligan. “És una pel·lícula molt intimista, ben feta, subtil. Parla de la separació d’un matrimoni vist des dels ulls del seu fill adolescent i està ambientada en els anys seixanta.” Josep Maria Machado també subratlla The miseducation of Cameron Post, que inaugura l’Americana i va guanyar el Festival de Sundance.“Ens fa una il·lusió especial perquè no havíem tingut mai la guanyadora d’aquest festival, per diferents motius. Està ambientada el 1993 i la protagonista és una noia a qui enxampen amb una altra noia i els pares ingressen en un centre de rehabilitació o de correcció de l’homosexualitat.” El director artístic del festival assegura que “no és tan dura com pot semblar. Té un equilibri perfecte entre la comèdia i el drama.”

Vida de tres patinadors

Minding the gap, un dels documentals que ha estat nominat a l’Oscar, ha obtingut crítiques excel·lents. Relata la vida de tres patinadors adolescents. “El director és un d’ells. Quan era jov,e va començar a filmar les seves aventures. Sorprèn perquè és molt senzilla, el director és molt jove, comença parlant de l’skating i passats uns quatre o cinc anys, acaba tocant temes de més calat: com han evolucionat les seves vides, i com s’enfronten a reptes importants.” La pel·lícula de clausura és Blaze, dirigida per l’actor Ethan Hawke. Jordi Torrent, director i productor català que viu a Nova York, vindrà a presentar als cinemes Girona The Golden Boat, del xilè Raoul Ruiz (1990).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES