Arts escèniques

Arts escèniques

Il·lusió circense en miniatura

La maqueta del circ Gleich, la més gran del món, presideix el Circus World Market

Un acròbata cau durant una actuació

El circ Gleich, malgrat tenir una existència relativament curta (1924-1937), va ser, a principis dels anys trenta, un dels circs més grans i populars d’Europa. Era emblema d’una època en què els circs alemanys intentaven competir amb el gegantisme dels seus homòlegs americans. El seu fundador, Julius Gleich (1886-1951), va aconseguir portar de gira una veritable ciutat ambulant que s’organitzava al costat d’una carpa gegant de 86 metres de llarg, amb tres pistes i capacitat per a més de 10.000 espectadors en cada funció. La seva gira va arribar l’any 1929 a Barcelona, coincidint amb l’Exposició Universal.

Gairebé un segle després d’aquell esdeveniment, el circ Gleich torna a Catalunya, i concretament a Girona. Però en un format més menut, en maqueta. I no una qualsevol, sinó la maqueta de circ més gran del món, que està exposada al Circus World Market, al Palau Firal, coincidint amb la celebració del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona. L’obra és de l’enginyer holandès V. Herwenden, que va dedicar 40 anys de la seva vida a construir una fidel maqueta d’aquell circ gegantí a escala 1:25, que permet observar el funcionament d’un gran circ itinerant de principis del segle XX: 600 personatges, 160 animals i 160 vehicles. Tot plegat, disposat sobre un espai de 50 metres quadrats. Aquesta obra d’art es pot visitar avui, de 16 h a 00.30 h, i demà, d’11 h a 1.30 h de la nit.

L’any 2015, Circus Arts Foundation, la fundació que organitza el festival de circ de Girona, va adquirir la maqueta a l’Estat francès i, coincidint la setmana passada amb el naixement del Circus World Market, l’exposa públicament. Segons la fundació, la peça es va adquirir seguint la missió de salvaguarda del patrimoni circense internacional. Aquesta obra aspira a ser una de les peces clau del futur museu europeu del circ.

Durant la jornada d’ahir del festival del circ hi va haver un ensurt quan l’artista colombià Carlos Valencia –que juntament amb el seu germà, Robinson Valencia, protagonitza el número de la roda de la mort– va caure durant l’Espectacle Vermell mentre realitzava diverses acrobàcies. L’artista va poder abandonar la pista pel seu propi peu. Acte seguit, el personal mèdic que està de manera permanent en el festival el va atendre i, tot i comprovar que es trobava bé, es va optar per traslladar-lo a l’hospital Trueta, on se li va fer un escaneig exhaustiu i es va comprovar que està en perfecte estat de salut, segons assegura l’organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA