Arts escèniques

Una ferida profunda col·lectiva

L’actriu Laia Manzanares (Temps salvatge, Merlí) és Amanda T, aquella noia que es va suïcidar després de rebre les amenaces d’un assetjador sexual i de patir bulling a l’institut en aquesta tercera versió del text d’Alex Mañas. D’avui fins al 20 de gener hi ha programades tretze sessions a la Sala Tallers. Les escolars estan esgotades i pràcticament també les obertes al públic. L’obra demana quina responsabilitat té cadascú en un assetjament. El trencaclosques emocional revela una ferida profunda que pateixen tant els personatges, com els intèrprets i els espectadors.

Xavi Sáez i Isak Férriz alternaran en el paper masculí, que es dedica a ensenyar els diferents personatges (l’assetjador, el pare, el professor, un venedor...) masculins que es relacionen amb la jove. La canadenca Amanda T va elaborar un vídeo en què explicava el seu cas. Buscava empatia. La va trobar només parcialment, per això, tres mesos després, es va suïcidar. Mañas ha estirat bona part d’aquells cartells per centrar la situació que es presenta en una cronologia desordenada. Manzanares reivindica aquests espectacles que mostren la punta d’un iceberg que no coneix límits ni fronteres (“ fa pocs uns joves de 14 anys exigien a una noia de 12 anys o mostrem la captura de pantalla o cap a la masia per poder absusar d’ella”, exclama l’actriu). Mañas ha escrit una Amanda molt fràgil, gens heroïna, evitant convertir l’obra en una apologia del suïcidi. Els psicòlegs reivindiquen que no es faci tabú, que s’expressi. Així mateix és molt recent un espectacle de verbatim sobre els suïcidis juvenils titulat No m’oblideu mai).

Aquest és el segon títol de teatre per a joves. Xavier Pujolràs, de l’equip artístic del TNC, admet que haurien d’haver previst més sessions. També va ser un èxit el nou projecte de Didier Ruiz, Youth#4, amb una ocupació del 87%, realitzat a partir d’un taller amb joves que feien d’actor explicant el posicionament vital d’alguns temes clau com l’amor, la mort, el futur i les pors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA