Art

Els marges de Mela Muter

Una mostra sobre la relació de l’artista polonesa amb Rilke i Lefebvre obrirà el dia 14 el nou cicle de Les Bernardes

Maïmouna Guerresi i Assumpció Mateu ompliran totes les sales de la casa de cultura

Les Bernardes , la Casa de Cultura de Salt i del Gironès, va presentar ahir el seu nou cicle d’exposicions, que manté el títol genèric Els marges de Bernardes: un concepte que reivindica el poder de la perifèria geogràfica i creativa. El cicle s’obrirà el divendres 14 de desembre amb la inauguració de l’exposició Llibertats perdudes, amb la qual les comissàries Glòria Bosch i Susanna Portell expliquen la intensa relació personal i intel·lectual de l’artista polonesa Mela Muter, primer amb l’escriptor i activista polític francès Raymond Lefebvre i més tard amb el poeta txec Rainer Maria Rilke. Aquesta exposició, que complementa la del Museu d’Art, Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya, s’articula sobretot a partir de la correspondència entre Muter i aquests dos homes i altres documents com ara llibres o exemplars originals de la revista Clarté, a la qual Mela Muter aportava les seves il·lustracions, però que també reflectia altres facetes de la seva inquieta personalitat. “Hem volgut transmetre que Mela Muter no era només una pintora i una artista molt valorada, sinó una dona forta i compromesa, que escriu, participa en debats i fa absolutament de tot”, va explicar Bosch. Paral·lelament a l’exposició, es publicaran dos llibres: el més immediat, Cartes a la tardor de la vida, amb la correspondència entre Muter i Rilke, complementada amb un text (Amics exquisits) del professor polonès Jan Zielinski. El febrer vinent, poc abans que tanqui l’exposició, l’1 de març, es presentarà un segon volum, amb les cartes entre Mute i Lefebvre. Les Bernardes obre així una nova línia editorial.

Mateu omplirà la casa

La programació presentada pel director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, amb Albert Piñeira (Diputació) i Maria Mercè Roca (Consell Comarcal), inclou cinc blocs expositius més, fins a final del 2019. El primer bloc, entre el març i l’abril, pren el Mediterrani com a eix vertebrador de tres exposicions: Gyotaku, capturar l’ànima dels peixos, de Victòria Rabal; Vida, del fotògraf Raffaele Montepaone, i Mediterrani. Apunts, amb collages de Daniela Colafranceschi. A més, l’Estudi Martí Franch mostrarà el projecte sobre la Vora urbana de Girona.

Entre el maig i el juny, l’artista multidisciplinària italo-senegalesa Maïmouna Guerresi ocuparà tots els espais de Les Bernardes amb Aisha al país de les meravelles. Un viatge a Girona, comissariada per Laura Cornejo i Manuela de Leonardis, amb la participació de la Fundació Pasquale Battista. El catàleg es presentarà a la Biennal de Venècia.

Al juliol també omplirà totes les sales la pintora i artista visual gironina Assumpció Mateu, per mostrar totes les seves facetes creatives en una exposició (La natura com a metàfora) comissariada per Les Bernardes i Atrium Artis.

Entre setembre i octubre hi haurà tres exposicions en què el cos humà es representa al marge de les convencions, a càrrec del pintor Josep Tornero, el fotògraf Frederic Lebail i l’escultor Nico Nubiola. L’any es tancarà amb tres mostres d’Enric Llevat, Arnau Blanch i Paola Idrontino, que conviden a reflexionar sobre la preservació de la natura.

A més, el saltenc Pere Sicilia exposarà a l’abril la seva fotografia abstracta (Sensacions ocultes) a la sala La Talaia, i al gener Mercè Pla obrirà amb Rostres un nou cicle de ceràmica contemporània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic