Llibres

El rei del cartell

Una novel·la holandesa reivindica i recupera la vida del pintor i cartellista llagosterenc Emili Vilà i amb què es vol posar el municipi en el mapa cultural

La periodista i escriptora holandesa Eveline Stoel (1971) ha estiuejat des de petita a la casa dels avis a Santa Cristina d’Aro. I va viure un any a Barcelona, abans de cursar estudis culturals a la Universitat d’Amsterdam. Autora d’un best-seller a Holanda, l’any 2010, Asta’s ogen, el seu editor li va demanar la temàtica del següent llibre: “De seguida vaig pensar en el Museu Vilà de Llagostera. Em té fascinada des de sempre.” L’escriptora holandesa recorda que “és un museu curiós: s’han de concertar les visites, és sobre un artista que ningú no coneix i en un poble que gairebé ningú no visita”. Eveline Stoel va convèncer el seu editor que a Llagostera hi havia “una bona història” per explicar i es va publicar a principis de novembre a Holanda amb el títol de De affichekoning (‘El rei del cartell’). Han estat sis anys de treball per relatar la biografia novel·lada del pintor, cartellista i fotògraf llagosterenc Emili Vilà (1887-1967), autor de mig miler d’obres, entre cartells publicitaris i cinematogràfics pintats a París entre el 1912 i el 1933, retrats de personatges il·lustres i paisatges de la Costa Brava. Un contingut artístic que inclou documentació personal, cartes, catàlegs, notes de treballs i quartilles autobiogràfiques que s’exposa al Museu Vilà (reobert el 2013) gràcies a l’empenta i l’entusiasme de Jeffrey Martí, el seu director, que ha inspirat l’escriptora holandesa per crear el personatge fictici, protagonista de la novel·la, Valentí. L’autora recrea en la novel·la la recerca que ha fet Martí per conèixer la vida d’Emili Vilà, un desconegut, explica, fins i tot per als mateixos veïns de Llagostera i de les comarques gironines. Jeffrey Martí és net de Clara Bussot, la dona de fer feines que va cuidar el pintor i el seu nebot.

Fascinació personal

Emili Vilà va treballar per a les principals empreses de cinema, com ara Gaumont, Fox, Pathé, Paramount, Galeries Barbés i Monat Films, i va crear cartells publicitaris de tot tipus. “En realitat, és un llibre català”, explica l’autora, perquè pels “ulls d’Emili Vilà i del protagonista Valentí viatges pel París dels anys vint, la Guerra Civil i els principis del turisme a la Costa Brava”. La periodista holandesa recalca que és un llibre d’homenatge al pintor, però també un “gràcies a Catalunya pels estius viscuts”. Eveline Stoel destaca sobretot l’afany personal de Martí per investigar sobre l’herència rebuda. “Un estiu em van concertar una visita al museu i va ser quan vaig conèixer l’Eveline i el seu pare”, explica Martí. De fet, el pare de la periodista holandesa havia comprat, feia quaranta anys, un quadre del pintor a l’àvia Clara Bussot, que va intentar mantenir el museu obert i les costoses despeses de mantenir una casa senyorial de tres plantes com va poder, venent part dels fons. Amb voluntat d’oferir una visita guiada documentada als visitants actuals, Jeffrey Martí va començar a llegir la biblioteca extensa d’Emili Vilà. Des del 2011, ha estat una investigació compartida amb la periodista holandesa amb la voluntat d’editar la novel·la. Martí reivindica la figura del pintor i la necessitat de divulgar el patrimoni, sobretot entre la gent jove del país, ja que té moltes visites de turistes. En aquest sentit, pensa que la novel·la pot contribuir a posar el museu i en extensió Llagostera en el mapa cultural gironí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda