Cinema

Premi per als presos i exiliats

“Concedirem el premi dels Drets Humans, el més important del festival, als presos i exiliats, i els el donarem tot i que som un festival independent i apolític perquè volem que s’obri un diàleg.” Ho comentava ahir en una entrevista a El Punt Avui Toni Navarro, director de la 15a edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, que comença avui amb la projecció de la pel·lícula francesa Chez nous.

Parlar de drets humans en un festival a Catalunya porta a la pregunta inevitable sobre drets fonamentals que no són respectats, sobre els presos polítics i els líders d’entitats civils empresonats o exiliats. “Som un festival divers, tenim gent de diferents ideologies –comenta Toni Navarro–. La qüestió és que tots tenim drets, els uns i els altres, i hem volgut dedicar aquest premi als polítics i als Jordis, que són societat civil, per fer una aposta pel diàleg i per la cultura de la pau. La judicialització genera conflictes a la societat i la nostra tasca és treballar per la pau.”

El director del festival deixa clar que no es pronuncien sobre l’independentisme. “També premiarem un periodista que no està a favor del procés i que ha estat amenaçat”, destaca, i remarca que l’objectiu del festival és divulgar la Carta dels Drets Humans, “transcendir el que pensem i treballar per la pau i el diàleg”.

En aquest sentit, també va anunciar que un altre pres polític, l’expresident del Brasil, “està preparant una carta que enviarà i que es llegirà en la inauguració o en algun dels actes del festival”, ara que, al seu país, un líder d’extrema dreta, Bolsonaro, ha arribat a la presidència.

El cineasta belga Lucas Belvaux inaugura avui amb Chez nous el festival, en una sessió al centre cultural El Born. “És una pel·lícula sobre com actua l’extrema dreta que va ser criticada per Marine Le Pen abans i tot d’estrenar-se.”. Fins al 23 de novembre, el festival ha programat més de cent films documentals, de ficció i animació “no comercials”. Els Cinemes Texas i el Maldà són les seus principals del festival. També es faran taules rodones i altres activitats paral·leles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA