Còmic

Manga i tot Japó

Dijous obre el Saló del Manga amb elements de cultura contemporània japonesa com ara art, moda i esport que s’afegeixen a la gastronomia i a les tradicions

La moda inspirada en l’univers manga i el de fantasia també hi serà present
Amb el temps, ha esdevingut un espai de diverses generacions on s’apleguen pares i fills

Quan es va celebrar la primera edició del Saló del Manga, ara ja fa 24 edicions, una de les singularitats del nou esdeveniment era que, a diferència del Saló del Còmic, la vinyeta no ocupava el cent per cent de l’oferta. Hi havia dibuixos animats, anime, que, de fet, forma part essencial del manga, però també cultura tradicional japonesa. La primera generació d’otakus, és a dir aficionats a aquest univers, no només tenia interès per les novetats editorials, sinó que també volia menjar el mateix que els protagonistes de les històries que llegia. Aleshores, la gastronomia japonesa va aterrar al saló. I l’interès pel Japó va crear els primers otakus estudiants de japonès, que ara mateix són traductors. Els concursos de cosplay (disfresses) van generar noves vocacions, tant de nois com de noies, que, amb el temps, es van incorporar als circuits internacionals de concursos, com d’altres que van optat per la creació de les disfresses, després que, en una primera època, fossin les mares les que van donar suport als fills. I les cançons de les sèries de dibuixos van sonar en directe. Des d’aleshores, no ha parat d’eixamplar-se l’univers de cultura japonesa que, tenint com a centre el manga i l’anime, gira al seu voltant. Així, enguany tindrem representació de la cultura pop contemporània del Japó als diferents pavellons de Fira de Barcelona a Montjuïc de dijous a diumenge vinent.

Per mostrar la moda, el cinema i la música actuals, s’ha creat un nou concepte, Japan Experience, que a diferents espais del saló oferirà tallers de com esdevenir lolita, kawaii o decora, modes populars del Japó en què els joves adopten una imatge i actitud singulars mitjançant la roba que vesteixen. També hi haurà taller per conèixer les diferents modalitats de cinema japonès i un taller amb Emika Kamieda, ex-idol japonesa que explicarà com va arribar a formar part d’un grup d’idols, formacions musicals d’adolescents que tenen milers de fans i que són tot un fenomen al Japó. Els idols també poden ser actors o actrius o, senzillament, haver agafat rellevància per la seva manera de vestit o la seva presència mediàtica; una mena d’equivalent als youtubers, però amb un intent de tenir més glamur. També, i entre molts d’altres, hi haurà un taller de figures col·leccionables, un fenomen a tot Àsia, que centrat en figures de semblança infantil però destinades a un públic adult col·leccionista i que, a més, poden tenir una intencionalitat crítica.

Tot i aquest gran desembarcament de la cultura japonesa, la directora del Saló del Manga, Meritxell Puig, diu que “el que marca l’essència del saló és el còmic i els dibuixos animats japonesos”. Puig, acompanyada del president de Ficomic –entitat professional que organitza el saló–, Patrici Tixis, del responsable i coordinador d’activitats del saló, Oriol Estrada, i del cònsol del Japó a Barcelona, Naohito Watanabe, va presentar, dijous passar, la configuració del saló, que també inclourà un espai per a la mainada: Manga Kids. Puig va explicar que es tracta que els més petits “entrin en la lectura, i el manga és un món d’una gran varietat per poder entrar-hi”. També hi haurà classes de japonès, d’origami i de com utilitzar els estris de menjar cuina japonesa. Aquest any, l’espai de gastronomia japonesa oferirà classes de cuina al matí, obertes a la participació del públic, i a la tarda s’organitzaran demostracions de cuina en directe.

Hi haurà, així mateix, una gran exposició de pàgines originals de còmic, Llenguatge, objectes i bèsties, que inclou, a més, obres de vídeo i instal·lacions audiovisuals. Es podran veure originals del còmics japonesos de Beastars, de Paru Itagaki, i de Jasmin, de Yui Hata, i també de treballs occidentals, com ara el Blacksad, de Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido. Pel coordinador d’activitats del saló, Oriol Estrada, “és molt difícil que moltes d’aquestes pàgines surtin del Japó; per tant, es tracta d’una exposició excepcional”.

Respecte als convidats, hi seran presents Masaki Satô, director i animador clau dels animes de Bola de Drac i Bola de Drac Z, i director d’animació i dissenyador de personatges de Slam Dunk.

El saló tindrà, també, la presència d’Akira Himekawa (The Legend of Zelda: Twilight Princess), Daisuke Hagiwara (Horimiya), Eiki Eiki i Taishi Zaou (autors de Love Stage), la francesa Elsa Brants (creadora de Sálvame, Pythie), Nagabe (amb El jefe es una onee, un manga “que ha sorprès moltíssim”), Paru Itagaki (Beastars), Tatsuo Unemi i Takashi Hatsushiba.

Amb un pressupost d’1,2 milions d’euros i una superfície de 75.000 m², els organitzadors del Saló del Manga esperen que hi passin unes 150.000 persones.

Les entrades, que es poden comprar al web de Ficomic, s’han exhaurit per al dissabte i a punt estan de fer-ho per al diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda