Art

‘La lliçó de Diògenes’ dona fruits artístics

Encara avui es recorda aquell episodi atribuït al filòsof cínic Diògenes de Sinop (412 aC-323 aC) i el seu encontre amb Alexandre el Gran, rei de Macedònia. Diògenes, davant la pregunta del monarca de què volia que li concedís, li va respondre simplement: “Aparta’t del meu sol.” Sempre provocador, rebutjant falsos honors i riqueses, preconitzava el despullament i manifestava de manera desacomplexada els excessos i vicis de la societat. Justament el contrari de la por i la compulsió possessiva, característiques d’aquesta malaltia social contemporània que es coneix amb el nom poc adient de síndrome de Diògenes, en què les persones soles, malgrat viure en ciutats populoses, es protegeixen de l’angoixa acumulant a casa una quantitat descontrolada d’objectes, escombraries o luxes, coses, en definitiva, sense sentit.

Diògenes va optar per una vida austera i plena d’excentricitats, allunyant-se del que seria políticament correcte per a la societat de l’època i posant de manifest la vanitat i la superficialitat de la conducta humana. Com l’art, que és també un camí per retrobar uns valors morals i fer una reflexió sobre la necessitat de simplificar i poder eliminar les coses supèrflues i innecessàries de la nostra vida quotidiana.

Seguint aquest línia, el Bòlit exposa aquests dies a les diferents seus una mostra col·lectiva que treballa des de la senzillesa per arribar a l’essència de l’acte creatiu com un camí per entendre el món i posar en evidència la vanitat del consum i de la cultura de l’espectacle.

La lliçó de Diògenes, comissariada per Alex Mitrani, està formada per obres d’artistes com ara Ignasi Aballí, Mar Arza, Joan Bennassar, David Bestué, Alfons Borrell, Luz Broto, Patrícia Dauder, Joan Furriols, Antoni Llena, Jordi Mitjà, Jordi Morell, Marc Monzó, Jordi Pablo, Guillermo Pfaff, Lucía C. Pino, Jaume Pitarch, Ivo Sans, Daniel Steegmann, Víctor Sunyol, Rubèn Verdú i Oriol Vilapuig. L’exposició es pot visitar fins al 9 de desembre al Bòlit Pou Rodó, Bòlit Sant Nicolau i Bòlit La Rambla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic