Còmic

Manual contra la LGTBfòbia

El llibre ‘¡Imparables!’ pren posició sobre temes vinculats amb el feminisme i el moviment LGTB+

El llibre il·lustrat és un assaig de lectura fàcil adreçat principalment als joves

El llibre il·lustrat Feminismos y LGTB+ ¡Imparables! (Astronave), amb text de Pandora Mirabilia i dibuixos de Mar Guixé, és un llibre coral. Darrere del nom de Pandora Mirabilia, hi ha una cooperativa de treball formada per dones de “mirada feminista i interdisciplinària” que té com a objectiu treballar en diversos àmbits des d’una òptica feminista i de perspectiva de gènere. Aquest col·lectiu madrileny ha escrit els textos del llibre que ha dibuixat la il·lustradora i dissenyadora gràfica Mar Guixé (Barcelona, 1986).

El llibre tracta d’explicar de manera clara conceptes relacionats amb la cultura de gènere que sovint no s’han interpretat prou bé, així com clarificar nous conceptes de realitats que han existit des de sempre, però que sovint es confonen. En aquest sentit, el llibre conté un diccionari amb termes com ara LGTBfòbia, micromasclisme i transgènere. Guixé defineix l’obra com “un assaig accessible dirigit a gent jove que en els darrers temps ha sentit a parlar molt sobre aquests temes i que es pot fer un embolic amb els diversos conceptes”.

Aquest és el tercer llibre de Guixé, que anteriorment havia publicat una novel·la gràfica i un llibre per a infants. “Tot i que toco moltes tecles, m’agrada definir-me com a dibuixant. I dibuixo tal com soc, molt canviant. No m’agrada tenir un únic estil, perquè si no acabes fent sempre el mateix.” En aquesta obra, atès el caràcter de manual, ha volgut que l’estil fos “una cosa fresca, gens ornamental”. El llibre també conté un índex d’esdeveniments clau en la lluita feminista i trans, i una llista de personatges bàsics que han contribuït en aquesta lluita com ara Angela Davis i Paul B. Preciado. Per aprofundir més en aquests temes d’una manera digerible per al jovent, ¡Imparables! inclou una llista de pel·lícules i llibres que poden aportar elements de reflexió. També hi ha un petit apartat que fa referència a les lleis repressives del franquisme, especialment virulentes contra els col·lectius LGTB+.

La dibuixant també ha aportat suggeriments en el conjunt de textos de l’obra, que sovint prenen forma d’acudit gràfic. Com la imatge en què una noia es dirigeix a una altra per preguntar-li: “I qui de les dues fa d’home?” Guixé explica que unes amigues lesbianes li havien anotat aquesta anècdota. “Hem intentat identificar aquests conceptes nous que fins ara es passaven per alt, o no s’identificaven, i il·lustrar-los de manera senzilla i fàcil. Què és el patriarcat? Doncs ras i curt: el patriarcat és quan ets a casa teva i ta mare no para de treballar i ton pare no fa res. Així de clar hem volgut explicar les coses.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona