Cultura popular

Sense fer vacances

L’Any Pompeu Fabra continua endavant amb el programa d’actes dedicats a commemorar la figura i l’obra del “seny ordenador de la llengua catalana”

‘#FabraDeVacan ces’ és concurs fotogràfic a les xarxes socials que durarà tot l’estiu

Ja des de finals de l’any passat s’està commemorant l’Any Fabra en homenatge a l’anomenat “seny ordenador de la llengua catalana” per la gran tasca que va fer per establir la normativa moderna de la llengua catalana. Pompeu Fabra va néixer fa 150 anys, va morir en fa 70 i en fa 100 de la publicació de la seva Gramàtica catalana. Per tot plegat, i seguint les paraules del mestre –“Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança”–, la commemoració de l’Any Fabra continua aquest estiu amb una vintena d’actes repartits entre l’agost i el setembre a diferents municipis. 

Per exemple, l’exposició Pompeu Fabra. Una llengua completa, farà ruta estiuenca per Tortosa, la Seu d’Urgell, l’Arboç, Cabrera de Mar, Pineda de Mar, Cunit, Alcoletge, Malgrat de Mar, Tarragona, Balaguer, Campredó i Vilassar de Mar. Aquesta mateixa exposició també es podrà veure tot l’estiu, fins al 30 de setembre, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), al carrer del Carme de Barcelona. 

Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans, exposarà els materials dels treballs lexicogràfics de Fabra i els documents del seu arxiu mentre va ser president de l’IEC –de manera rotativa, del 1917 al 1939–. Es podrà visitar fins al 21 de setembre a la delegació de Gràcia Sarrià-Sant Gervasi del Consorci per a la Normalització Lingüística. 

D’altra banda, Palau-solità i Plegamans i Tordera seran el marc al setembre de la interpretació de l’actor i guionista Òscar Intente, que dona vida a pensaments i reflexions al voltant del llegat de Fabra, en el monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra!

Fins al 7 d’octubre es pot visitar al Museu de Badalona En record de Pompeu Fabra. “El català, tal com el coneixem avui, es va forjar a Badalona”, va declarar a aquest diari Margarida Abras, directora del museu i comissària de l’exposició.

El Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels Països Catalans (CEL) i la Societat d’Onomàstica han organitzat la mostra Lingüistes pel carrer, que es pot veure a Prada fins al 23 d’agost.

També continua a l’aparador del Palau Robert de Barcelona fins a l’11 d’octubre Una llengua de futur: gràcies mestre Fabra!

I com a contraposició amb el títol de l’article, podem parlar de #FabraDeVacances, concurs fotogràfic a les xarxes socials perquè els participants es facin fotos en els indrets relacionats amb la vida de Pompeu Fabra. Espais que es poden localitzar al Mapa Fabra, que la Direcció General de Política Lingüística ha elaborat amb motiu de la commemoració de l’Any Fabra. El concurs estarà actiu els mesos de juliol, agost i setembre.

Queden molts i molts actes per comentar –els podeu consultar al web llengua.gencat.cat/ca/an ypompeufabra/agenda/–, però tanquem amb Mestre Fabra, caçador de paraules, un espectacle de titelles de Clara Soler que obre un món poètic fascinant entorn de Fabra i que es podrà veure al Prat de Llobregat, Mataró, Llagostera, el Masnou, Esplugues de Llobregat, Santa Susanna, Badalona, Olot, Begues, Olesa...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona