Arts escèniques

Crítica

teatre

Poder impune, encara

Jorge Yamam-Serrano ha estat dos anys investigant el seu nou teatre document. Ha fet coincidir tres alertadors (persones que fan públiques accions impunes del poder) en un mateix espectacle. De fet, en són molts més, els que han servit per construir un complet reportatge sobre les conseqüències de delatar. El poder continua impune, encara. Julian Assange fa anys que viu a l’ambaixada de l’Equador a Londres. Edward Snowden, en algun lloc perdut de Rússia, i Manning va sortir de la presó militar per un indult d’Obama. Però, tot i la seva acció contra l’abús de poder i la manipulació actuals, continuen sent les víctimes.

El director va desplegar un eficaç dispositiu a Camargate, a partir de l’entrevista gravada entre Alícia Sánchez-Camacho (llavors cap del PP a Catalunya) i l’exparella de Jordi Pujol Ferrussola. Ara reprèn aquest treball de teatre de denúncia a partir de documents i casos concrets. Però es queda en l’heroïcitat dels delators, sense quasi ensenyar la impunitat i la sensació de superioritat dels que són aparentment atacats. Són molt més interessants les preguntes desvergonyides de l’amo de Google que les respostes, carregades de bona intenció, d’Assange. És molt més reveladora la valoració en un talk show que l’acusació de Manning de traïdoria, amb tot el pes de la llei militar que representa el seu tancament inhumà. De Ruz-Bárcenas, dramatúrgia de Jordi Casanovas sobre la segona confessió de l’extresorer del PP al jutge, el que sobta és la impunitat en què l’extresorer explica tot el que va fer, creient que tenia les mans lliures.

La proposta centra la denúncia en la valentia d’aquests herois del segle XXI que revelen els grans forats legals i morals de la societat. Que evidencien que el poder manipula i sempre s’endú la part de la informació que necessita per tapar la veritat o per servir-se’n per motius polítics o econòmics. L’eina d’internet, que havia de ser per democratitzar la informació, s’ha convertit en l’arma més perversa i manipulable de totes, amb uns ciutadans incapaços de percebre l’abast de la seva amenaça.

La revelació
Dramatúrgia i direcció: Jorge-Yamam Serrano
Intèrprets: Ruben Ametllé, Cristina Gámiz, Xavi Sàez
Dissabte, 14 de juliol a l’Espai Lliure. Grec Festival


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda