Patrimoni

El monestir a la xarxa

La biblioteca de la Universitat de Girona està digitalitzant els prop de 1.800 pergamins del monestir de Sant Daniel i ja n’ha posat 1.061 a l’accés de tothom

“Volem fer accessible el monestir i tot el seu patrimoni: un patrimoni espiritual, cultural i arquitectònic que hem heretat i que és el nostre llegat”, va dir ahir Maria Assumpció Piferrer, priora administradora del monestir de Sant Daniel , per presentar al seu claustre el projecte de digitalització, per part de la Biblioteca de la Universitat de Girona, de la important col·lecció de pergamins del monestir. Són prop de 1.800 pergamins, datats entre els segles X i XVII –tot i que el gros de la documentació correspon als segles XIII i XIV– i, en la primera fase del projecte, ja s’han posat 1.061 pergamins del segle X al XIV, digitalitzats i catalogats, que estan a la disposició de tots els estudiosos i de qualsevol interessat en el tema, a través de DUGi Fons Especials ( dugifonsespecials.udg.edu ), el repositori digital de manuscrits, correspondència i documents dels fons especials de la Biblioteca de la Universitat de Girona. És el mateix web en què es poden trobar documents diversos relacionats amb els fons Ferrater Mora, Bertrana, Jaume Vicens Vives, Lluís Santaló, Pierre Vilar, Tom Sharpe, Manuel Brunet, etc.

“Celebrem la culminació d’un projecte ambiciós, emmarcat en la nostra voluntat de col·laboració i de ciutat universitària, en la qual la universitat posa els seus mitjans a la disposició de la societat”, va remarcar el rector de la UdG, Quim Salvi. Durant l’acte de presentació del projecte també van intervenir Anna Gironella, de l’Arxiu Municipal de Girona; l’arxivera en cap del servei d’arxius de la Federació de Monges Benedictines, Irene Brugués; la directora de la biblioteca de la UdG, Àngels Merino, i Joaquim Nadal, director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, que també ha col·laborat en el projecte.

Aquest projecte de digitalització, emmarcat dins dels actes del mil·lenari del monestir que es van posar en marxa el 2015, té per objectius “preservar i difondre un fons únic, i recollir així la voluntat de la comunitat de monges benedictines del monestir de Sant Daniel de posar a disposició dels ciutadans uns documents que han estat gelosament custodiats entre les parets del monestir: documents que pel seu incalculable valor i fragilitat estaven reservats només a ser consultats in situ i que ara passen a tenir una nova existència a la xarxa”.

Els pergamins fundacionals

El pergamí més antic està datat el 938, però els dos documents més importants per al monestir, corresponents al 18 de juny del 1015 i al 15 de març del 1018 (foto), estan relacionats amb la seva fundació per part d’Ermessenda de Carcassona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA