Cinema

Crònica

festa

Dones al mirall del cinema

“És el temps de les dones; si manen, tot anirà millor, perquè els homes no ho han fet gaire bé.” L’actriu Mònica Randall, nomenada membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català (ACC), s’expressava així abans-d’ahir a la nit a la Festa d’Estiu del Cinema Català, davant les quatre dones que presidien l’acte: l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera de Cultura, Laura Borràs; la presidenta de l’ACC, Isona Passola, i la nova directora d’aquesta entitat, Laia Aubia.

Els bells jardins del palauet Albéniz de Montjuïc van acollir una àmplia representació del sector audiovisual i van ser escenari d’una nit calorosa d’emocions intenses. “La democràcia necessita més que mai la cultura com a eina per aconseguir la llibertat”, va dir Ada Colau, després de reivindicar l’alliberament dels presos polítics i de referir-se els refugiats acabats d’arribar a Barcelona. El director de televisió i cinema Lluís Maria Güell, primer nou membre d’honor a parlar, va recordar els seus inicis, 52 anys enrere, als estudis Miramar de TVE, i va demanar un desig, rebut amb aplaudiments: “Que els presos polítics tornin, no a casa, sinó a casa seva, i que entre tots decidim què volem ser i com volem ser-ho.” Isona Passola va reivindicar que “sense cinema no hi ha país, és el mirall on ens mirem i on ens mira el món”. Laura Borràs va prometre treballar molt com a consellera i es va disculpar pel retard: “Vinc de Figueres de donar una tristíssima benvinguda a Dolors Bassa i Carme Forcadell.”

Els altres membres d’honor nomenats van ser l’actor Pep Cruz, l’animadora Pepita Pardell, la muntadora Margarita Bernet i Pere Aumedes. L’exhibidor lleidatà, responsable del Circuit Urgellenc, va dir que han volgut “acostar la màgia del cinema a tot arreu, per llunyà i rocallós que sigui el camí”. Pepita Pardell va explicar, amb dificultats per l’emoció i l’edat (90 anys), que va voler ser animadora “perquè no suportava els dibuixos quiets als llibres, volia moviment”. Margarita Bernet, muntadora amb una prolífica carrera de més de 40 anys, va dir que “vivim moments difícils, però era molt pitjor quan vaig començar amb 14 anys, la censura era terrorífica”. L’actor Pep Cruz, últim de la vetllada en ser homenatjat, va dir que s’ho ha passat molt bé en aquesta professió, i que “penso donar-vos la llauna durant molts anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda