Música

Tòfol, de veritat

Tòfol Martínez publica ‘La verdad y la belleza’, un disc de “folk fronterer” que presentarà demà a Tossa

El concert de demà serà gratuït i tindrà lloc a l’església vella, amb tota la seva banda

“Jo no vaig compondre aquestes cançons per fer-ne un disc. Simplement, jo no tinc tele, i sovint em poso a escriure de nit, amb una llibreta, el mòbil per enregistrar i una guitarra acústica de so apagat. Quan vaig fer aquestes cançons passava per un moment en què em sentia fora de mi: no estava en pau amb mi mateix, ni tenia clar el camí per on volia anar”, explica Tòfol Martínez sobre el seu darrer disc, La verdad y la belleza, que demà, dissabte, presentarà en un concert gratuït a l’església vella de Tossa (22 h), la localitat on viu des de fa dotze anys. Serà un concert amb la seva banda completa, en formació de sextet. Avui també actuarà al Mediterráneo de Barcelona (21 h), en format acústic reduït.

La verdad y la belleza és un disc sorprenent en la llarga trajectòria de Tòfol Martínez, un músic relacionat fins ara amb el blues, per discos com ara 1979 i No Panic!, i sobretot per la seva activitat en directe, com a guitarrista de la seva banda i acompanyant Big Mama i la texana Diunna Greenleaf.

La verdad y la belleza, amb arranjaments i producció artística de Marco Cinelli, és un disc més difícil de definir. Segons en Tòfol, el seu amic Litus –que fa cors en el primer single, La llave , i altres temes del disc– afirma que és un disc de “folk fronterer” i al seu autor no li sembla malament la idea. “Jo escolto molt Dylan, The Jayhawks, Josh Rouse...”, diu en Tòfol, que en aquest disc gairebé no toca la guitarra elèctrica. I Lichis canta amb ell una Carta de amor... d’amor propi.

Enregistrat al llarg de tres anys, al seu estudi de Tossa i al Soundclub de Salt –però també en el camerino d’un teatre madrileny, on Tòfol va representar l’obra La puerta de al lado–, La verdad y la belleza posa en pràctica la seva teoria: “Sempre que una cosa és de veritat hi trobo la bellesa.” I aquest disc és molt de veritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA