Cinema

Crítica

cinema

Més enllà del món de la versemblança

‘Jurassic World’ funciona perquè està rodada sense complexos

Uns dinosaures gegantins passegen pels passadissos d’una gran mansió californiana, entren a les habitacions, trenquen algun moble però la casa continua intacta. Una dona vella –Geraldine Chaplin– revela un secret sobre la seva filla i la seva neta. La dona desapareix. No sabem si se l’ha menjada un dinosaure o si ja no interessava com a personatge. Un grup de científics s’escapa de l’estampida d’uns dinosaures quan un volcà entra en erupció i destrueix l’illa del parc temàtic. Els científics cauen a l’aigua atrapats en un vehicle cilíndric. Tot fa preveure que s’ofegaran, però algú amb un simple ganivet obre la nau amb la mateixa facilitat amb la qual s’obre una llauna de tonyina. Podríem continuar amb mil i un exemples de Jurassic World: el regne caigut, de Juan Antonio Bayona, que no fan més que desafiar la versemblança i posar en risc la credibilitat de l’espectador davant la faula. Tot plegat ens portaria a fer demagògia i a afirmar que és un desastre. Afortunadament, però, la pel·lícula funciona i és la més sincera que ha fet el seu director, un cineasta que sempre s’ha caracteritzat per la seva utilització simplista de la mentida sentimental.

Jurasic World funciona perquè està rodada sense complexos. No importa ni la versemblança del relat, ni la psicologia dels personatges, ni la construcció narrativa o dramàtica del guió. No importa res de tot allò que ha format una certa idea de la bona pel·lícula dramàtica, ni les idees narratives que ara triomfen en l’imperi de les sèries. Allò que importa a Bayona és el circ, la barraca de fires en la seva expressió més genuïna. Som de ple davant una pel·lícula de sèrie B, rodada amb els mitjans d’una superproducció. La seva essència no és cap més que la de forçar les situacions fins al límit, crear moments que tinguin la mateixa intensitat que pot arribar a tenir un trapezista davant un triple salt mortal sense xarxa. La resta importa molt poc i és insignificant. No té cap interès la denúncia cap al món de la clonació genètica, ni la faula terrible sobre un món futur en què els humans civilitzats hauran de conviure amb les bèsties juràssiques. La pel·lícula funciona quan posa els personatges entre la lava del volcà i la dentadura d’un dinosaure famolenc o quan construeix una subhasta de bèsties engabiades que suposadament acabarà malament. Tot és previsible, però, malgrat tot, atrapa. Probablement, perquè la sola norma no és altra que la de l’espectacle. Bayona no necessita res més que posar-se a jugar apassionadament com un nen petit amb el tren elèctric que aquest any li han portat els reis de Hollywood.

Jurassic World: el regne perdut
Director: J.A. Bayona. Int.: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, James Cromwell
EUA, 2018


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Jurassic World: El reino caído

«Jurassic World: El reino caído»

Gènere: Aventures
Direcció: Juan Antonio Bayona.
Intèrprets: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Toby Jones, Ted Levine, Rafe Spall.
Valoració crítica: [ep] [eb] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor la pianista japonesa Ingrid Fujiko Hemming

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona
cinema

Arrenca el Festival Internacional de Cinema Documental, DocsBarcelona

Barcelona

Figa Flawas, The Tyets, Lia Kali, Stay Homas i Chenoa, entre els primers noms de la festa major

TERRASSA
cinema

Retrospectiva d’Agustí de Villaronga a la Filmoteca

Barcelona
música

500 professionals passaran per la 20a FiM Vila-seca

Barcelona