Patrimoni

El cine a Palafrugell

El Museu del Suro inaugura demà una exposició de la història del setè art confeccionada a través de la col·lecció de programes i cartells de Lluís Molinas

La mostra inclou maquinària dels cinemes i projecta films d’autors locals

Les primeres projeccions de cinema a Palafrugell van tenir lloc al Centre Fraternal, només dos anys després de la primera projecció que van fer els germans Lumière el 28 de desembre del 1895 al Salon Indien del Grand Café, situat al número 14 del Boulevard des Capucines de París. En el cas de Palafrugell, el cinematògraf es va instal·lar al Centre Fraternal només per a dos dies, concretament el 4 i el 5 de gener del 1897, amb entrada exclusiva per a socis a un preu de 50 cèntims. Un precedent, tanmateix, que no va tenir continuïtat almenys en aquest local, que passarà a la història pel fet de ser el primer de la localitat a projectar cinema a Palafrugell, un poble que com tants d’altres té una prolífica història relacionada amb el setè art.

El Cinema Moderno, el Cine Variedades, el Cinema Barcelonés, el Coliseu Empordanès, el Casal Popular, el Centro Español, Cine Victoria, El Garbí... revindran ara a la memòria dels palafrugellencs a través de l’exposició que demà inaugura el Museu del Suro (12 h) i que es podrà visitar fins al 29 de juny. Una mostra confeccionada en bona part a partir de la Col·lecció de Lluís Molinas i amb la qual es podrà resseguir la història del que ha estat aquesta activitat a Palafrugell, amb un inici de projeccions en espais efímers que es van consolidant al llarg del temps, adaptant-se a l’evolució de la tecnologia que es va succeint al llarg dels anys.

L’exposició, titulada Palafrugell de cine. Col·lecció de Lluís Molinas, recull, a més dels programes de mà i els cartells de la col·lecció de Lluís Molinas, cartells d’Àlex Cebollero (director de l’actual cineclub), maquinària històrica de les sales de projecció palafrugellenques, càmeres i projectors de súper 8 i 16 mm. També es projectaran de forma contínua cinema mut i diverses pel·lícules d’autors locals com Cuidado con el reloj (1967), de Josep M. Vives; El Camarada (1969), del mateix autor i que va ser guardonada en diversos festivals; Contamos contigo (1969), de Frederic Marí Gich, i Dansa macabra (1968), d’Eduard Nicolau.

L’exposició es divideix en vuit àmbits, que repassen des de l’origen de les primeres projeccions en espais efímers fins a l’actualitat, en què el Cine Club Garbí manté una programació estable en un context de desaparició dels cinemes comercials més propers. La mostra la produeix el Museu del Suro a partir de la Col·lecció de Lluís Molinas i hi col·laboren l’Arxiu Municipal de Palafrugell, el Cine Club Garbí i el seu director, Àlex Cebollero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona