Lletres

Els llibreters esperen que el bon temps i la celebració en dilluns impulsin les vendes d’aquest Sant Jordi

El Gremi prefereix no avançar els títols d’aquells llibres que podrien ser els més venuts per “donar oportunitats” a totes les propostes

Bones perspectives de venda de llibres per aquest Sant Jordi. El Gremi de Llibreters de Catalunya confia que, com que la diada cau en dilluns, serveixi per completar el bon ritme de vendes que ja hi ha hagut durant el cap de setmana passat. La presidenta, Maria Carme Ferrer, ha explicat que durant els dies previs a la festa del llibre, les llibreries ja han tingut molts clients. Fins i tot preveuen que hi puguin haver lectors que “repeteixin” aquest dilluns i que comprin dues vegades. Pel que fa a les previsions dels més venuts, Ferrer no ha volgut donar cap pista de quins preveuen que siguin tot dient que “després només venem aquests”. “Volem donar oportunitats a tots els que tenim a les parades”, ha assegurat. Una decisió que també s’emmarca en la seva funció com a “prescriptors literaris”. Les vendes de Sant Jordi suposen, de mitjana, un 10% de la facturació anual de les llibreries.

El Gremi de Llibreters de Catalunya espera que el calendari i la meteorologia siguin uns bons aliats per a les vendes d’aquest Sant Jordi. La presidenta del col·lectiu, Maria Carme Ferrer, ha explicat que la festa del llibre arriba després d’un cap de setmana on ja hi ha hagut moviment als diferents establiments. Un fet que considera que els pot acabar beneficiant aquest dilluns.

“Que sigui dilluns ens va molt bé perquè la gent ha passat per les nostres llibreries al llarg del cap de setmana i avui continuarà venint tota la família”, ha ressaltat Ferrer. La presidenta del gremi de llibreters creu que, encara que aquest cap de setmana ja hagin comprat , “repetiran” a les parades que hi ha pels carrers i places del país.

A banda del calendari, Ferrer admet que el temps acaba sent un factor de pes a l’hora de decidir l’èxit de Sant Jordi. El Gremi espera que faci bon temps pràcticament arreu. L’experiència, però, fa que tinguin els “plàstics sempre a punt per si s’ha de cobrir la parada”.

Sense favorits

Aquest any, el Gremi de Llibreters s’ha decantat per no parlar de les previsions de llibres que més es vendran. El principal motiu, argumenta Ferrer, és que “els que diem són els únics que venem”. L’objectiu de la mesura és “donar oportunitats a tots els llibres”.

Per a Ferrer, més enllà dels “tres o quatre llibres més venuts” hi ha la feina que fa el seu sector de “prescriure” als lectors les publicacions que més els poden agradar. Entre les recomanacions que fa la presidenta hi ha ’La Bruixa’ de Camila Lackberg, ’Por’ d’Stefan Zweig o els de Kazuo Ishiguro. A més, els llibreters remarquen el pes dels autors locals a les diferents demarcacions catalanes.

Dia important de facturació

La festa del llibre suposa un important pes en la facturació dels llibreters catalans. Ferrer explica que, de mitjana, Sant Jordi suposa un 10% del total anual de les vendes. Aquesta xifra, però, varia molt en funció de la mida del negoci. Mentre que per “grans llibreries” pot suposar “entre un 3% o un 4%”, en establiments de municipis petits que també tenen quiosc el valor de la diada pot arribar a ser “d’un 70%” del total, tal com ha concretat la presidenta del gremi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda