Lletres

El cafè, beguda oficial de la jornada

Barcelona L’Ajuntament recupera l’esmorzar d’escriptors al Palau de la Virreina, després que l’any passat no se celebrés GIRONA L’Ajuntament ha organitzat a última hora l’esmorzar que no podia fer la Generalitat pel 155

A Girona, sense delegat del govern que fes d’amfitrió, l’esmorzar literari perillava

Hi va haver un temps gloriós que el Sant Jordi no era el Sant Jordi dels escriptors. Era el Sant Jordi Pujol. L’aleshores president de la Generalitat celebrava el seu sant amb una xocolatada al Patí dels Tarongers del Palau de la Generalitat. Tothom que era algú en el camp de la cultura, la política o l’economia havia de menjar melindros. Era el veritable punt d’arrancada de la diada de Sant Jordi. Amb l’arribada de Pasqual Maragall al govern, les coses van canviar i en la seva etapa i la de Montilla els esmorzars van passar a l’aperitiu. Els jardins de Pedralbes eren el punt de trobada.

Mentrestant, el protagonisme dels escriptors anava prenent força, l’esmorzar a l’hotel Regina on es concentraven autors de totes les editorials abans de començar la jornada va començar a agafar força. Tanta que va morir d’èxit. Els responsables de l’establiment el van suspendre l’any passat amb l’argument d’unes obres. Aquest any, la possibilitat que tot un símbol del Sant Jordi de la capital catalana on es feia la tradicional foto de família i s’ingerien bones dosis de cafè per fer front a tota la jornada estava a punt de perdre’s. Però l’Ajuntament de Barcelona, que no està disposat a trencar amb la tradició, ha convocat per aquest matí l’esmorzar al Palau de la Virreina, la seu de l’Icub, l’organisme que organitza el tinglado cultural de la ciutat.

Esmorzar amenaçat pel 155

A Girona, la tradicional foto i l’esmorzar també perillaven aquest any, en aquest cas per efectes directes i indirectes del temible article 155 de la Constitució. Des del 2008, el delegat del govern de la Generalitat ha organitzat cada Sant Jordi un esmorzar literari, gairebé sempre al pati de la casa Solterra, seu dels Serveis Territorials de Cultura. Els convidats eren, bàsicament, escriptors, editors i llibreters, que tenien en aquest esmorzar un punt de trobada idoni per començar una intensa jornada a la rambla de la Llibertat, on es concentren la majoria de les parades de llibres i roses. Aquest any, però, amb el delegat del govern, Eudald Casadesús, destituït per l’Estat, l’esmorzar tenia tots els números per no convocar-se. A més, el director territorial de Cultura, Francesc Ten, va ser elegit diputat en les últimes eleccions catalanes i, de moment, no té successor a la casa Solterra, per la paralització política i administrativa derivada del 155.

Quan es va començar a escampar que l’esmorzar literari perillava, l’editor Quim Curbet va iniciar pel seu compte una campanya a través del correu electrònic i les xarxes perquè els habituals d’aquesta convocatòria es trobessin igualment a la casa Solterra el matí del dia 23, amb esmorzar o sense, però amb llaços grocs i esperit reivindicatiu.

Finalment, l’Ajuntament de Girona ha decidit organitzat l’esmorzar de Sant Jordi en un espai municipal, el centre cultural La Mercè, on avui l’alcaldessa, Marta Madrenas, i el regidor de Cultura, Carles Ribas, exerciran d’amfitrions. Curbet, però, manté la seva convocatòria a la casa Solterra, per denunciar la situació que viu el país, i anar després fins a La Mercè. Allà, com cada any, es tornarà a fer l’obligada foto de família, ara en un marc diferent, en una aparent normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen