Música

Del porc s’aprofita tot

El grup banyolí Germà Negre publica demà el seu segon disc, ‘Molt de porc i poca salsitxa’, en què s’inspira en cançons populars per denunciar injustícies molt actuals

Durant la diada el disc es vendrà en parades d’entitats de tot el país, que en rebran els guanys

Corria l’any 2012 quan la Moreneta es va aparèixer als components de Germà Negre i els va encomanar una missió: difondre la cançó popular catalana arreu del país, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Des de llavors, el grup banyolí s’ha encomanat al manament diví, propagant la seva música a ritme de folk trepidant arreu del territori català.

Després del seu primer disc, Els àngels fan torrades (2015), Germà Negre torna a la càrrega amb Molt de porc i poca salsitxa, que es publica demà, coincidint amb la diada de Sant Jordi. De fet, el disc es podrà adquirir demà en exclusiva, en format CD, a les parades que diferents entitats del país instal·laran als carrers i places de Girona, Barcelona, Reus, Lleida, Vic i Banyoles, i els guanys aniran directament destinats a finançar les seves activitats socials, culturals i solidàries. A partir del dimarts 24 d’abril, el disc es podrà descarregar gratuïtament en format digital des del web del grup.

Molt de porc i poca salsitxa és, segons els seus autors, “un disc més personal que el primer, però sense renunciar als nostres orígens: extraiem la matèria primera del rebost de la cultura popular catalana per reivindicar-lo com a eix motor de la nostra identitat nacional”.

En aquest nou treball el grup ha elaborat cançons “de creació pròpia”, que en molts casos s’inspiren en cançons populars i tradicionals, tant catalanes com d’altres cultures. El títol del disc relaciona metafòricament l’excés de porcs entre “la classe política, les elits econòmiques i els botxins de la nostra estimada pàtria”, amb la manca de salsitxes, que representen “tot allò que ens manca com a poble [...] tal com la riquesa, els serveis públics de qualitat o les promeses polítiques que mai s’acaben complint”. De fet, tot el disc és una clara crítica a les desigualtats econòmiques i la corrupció, però també hi ha un missatge d’autocrítica per l’immobilisme de la societat. I tot això s’explica amb el toc d’humor irreverent i de sàtira que caracteritza la formació. Al llarg del disc hi ha moltes referències a bèsties i bestioles, en cançons com ara El burro –adaptació del Burrito somoteño de Carlos Mejía Godoy–, La vaca –a partir del poema Vaca suïssa de Pere Quart–, La cabritinha –l’original és del portuguès Quim Barreiros– i El porc, concebuda a partir d’una petita cançoneta localitzada al disc A peu pel cançoner popular, d’Artur Blasco. El primer senzill i videoclip del disc és La botifarra , realitzat per Manel Serrat.

Estilísticament el nou treball, gravat als estudis Ground de Cornellà del Terri i produït per Marcel Casellas, té un caràcter “més eclèctic i estrambòtic” que el primer, amb ritmes com ara el txa-txa-txa i la ranxera. Sense renunciar a una instrumentació d’arrel tradicional –l’acordió, el violí, la mandolina o la tenora continuen molt presents–, es nota la incorporació de la guitarra elèctrica, que aporta un so més contundent. El gironí David Mauricio (guitarra i veus) és el nou component de la banda, que ara és un septet. El 23 de juny, Germà Negre presentarà el disc a l’Estartit, dins del festival Ítaca .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda