Lletres

Expectatives ben altes

Si la pluja finalment no es presenta de sorpresa, es preveuen unes xifres globals que mantindrien l’ascens dels darrers anys

L’actualitat política ja és un gènere en si mateix que aquest any pot batre rècords de vendes gràcies a una gran oferta

La vintena de llibres més venuts representen un 5% del total, és a dir, al voltant de 75.000 exemplars

Aquest any Sant Jordi cau en dilluns, cosa que agraeixen tots els del sector del llibre. És un fals festiu, perquè si bé l’ambient és de festa, i de les grosses, en realitat és un dia laborable. Per això, si coincideix amb cap de setmana, sembla que les vendes baixen notablement. Les previstes pel Gremi de Llibreters de Catalunya per avui han de superar els 22 milions d’euros, perquè l’any passat van ser 21,8 milions i era diumenge i tot apunta a que l’ascens de vendes dels darrers anys es mantindrà.

La meteorologia, en general, sembla que no serà un impediment. Poden caure alguns ruixats pel Pirineu, però a la resta estarà assolellat o com a màxim tapat, però no s’esperen precipitacions d’aquelles que fan patir per si cal protegir a corre-cuita els llibres de les parades amb un plàstic que, per transparent que sigui, no fa bonic ni deixa llegir bé els títols.

Per tot plegat, el d’avui està cridat a ser un dia perfecte per a les vendes, que tindran un 10% de descompte. I encara més quan se sumin les vendes prèvies de divendres, dissabte i diumenge, amb un 5% de descompte.

Apostes de més venuts

És cert que els anomenats més venuts, és a dir, els cinc títols de ficció i no-ficció, en català i castellà, que tenen més sortida, no arriben al 5% del total de les vendes, que, afortunadament, són molt més variades i transversals del que semblen demostrar aquestes llistes. Amb tot, la competició entre autors i editors –perquè els lectors només ho veiem passar– és una més de les tradicions del dia i, per tant, podem fer algunes apostes prou consolidades sense por a equivocar-nos gaire.

La força d’un destí, el premi Ramon Llull de Martí Gironell que ha publicat Columna, està cridat a ser un dels de dalt de la llista. Gironell és un habitual de les llistes amb els seus best-sellers sempre diferents, en especial, d’èpoques històriques que mai repeteix. En aquest cas, la història novel·lada de Jean Leon arriba fresca a la jornada.

Un altre dels que sempre fan bon paper és el premi Sant Jordi, sigui qui sigui el guanyador. Jo soc aquell que va matar Franco (Proa), de Joan-Lluís Lluís, ja porta setmanes a les llistes setmanals i tot indica que l’autor nord-català avui s’afartarà de signar.

Màrius Serra encara no ha entrat amb força en les llistes de les darreres setmanes, però fa l’efecte que avui sí que tindrà unes bones vendes i sense que calgui cap assassinat, com narra a La novel·la de Sant Jordi (Amsterdam). Una obra que combina gèneres i plena de referències a autors reals.

Qui també signarà molt serà Hèctor Lozano, creador de la sèrie Merlí, que ara ha novel·lat a Quan érem els peripatètics (Columna). El món mediàtic té aquestes virtuts i no és estrany que es miri d’aprofitar l’èxit tant com es pugui.

Pel que fa a les traduccions, una de les autores que poden vendre més del que ja ho han fet, tot i que no vindrà a signar –sí que ho fa en la novel·la de Serra, on apareix en un cameo–, és la sueca Camilla Läckberg i La bruixa (Amsterdam). I també La dona a la finestra (Rosa dels Vents), del nord-americà A.J. Finn, farà un bon paper. En tots dos casos, del gènere d’intriga.

Tres assajos diferents

I per tancar les apostes, tres assajos ben diferents. El reportatge col·lectiu, fotogràfic i de textos, capitanejat per Jordi Borràs, Dies que duraran anys (Ara Llibres); el premi Josep Pla d’Antoni Bassas, Bon dia, són les vuit! (Destino), i SOS cristians (Columna), de Pilar Rahola, que, més enllà del tema, segur que arrossegarà molts lectors cap a la seva causa.

Els gèneres que marquen tendències
El president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, va comentar fa poc que en l’última temporada hi ha hagut un augment de les vendes en temes relacionats amb el procés sobiranista, el ‘thriller’ i la novel·la negra –que ja fa anys que van a l’alça, tant pel que fa als lectors com als autors i a les editorials que en publiquen– i el feminisme, que també està tenint molts títols específics i necessaris. En el cas polític és molt evident l’efecte efervescent i segur que les vendes de les desenes de títols recents sobre l’actualitat del país seran molt altes. Falta veure si els polítics que signin avui tindran resposta –i en alguns casos prou sang freda– per a les preguntes que molt probablement els faran cara a cara els lectors/electors. Aquelles preguntes que els fas quan els veus a la pantalla de la tele i mai et responen.

Els gèneres que marquen tendències

El president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, va comentar fa poc que en l’última temporada hi ha hagut un augment de les vendes en temes relacionats amb el procés sobiranista, el ‘thriller’ i la novel·la negra –que ja fa anys que van a l’alça– i el feminisme. En el cas polític és molt evident l’efecte efervescent i segur que les vendes de les desenes de títols recents sobre l’actualitat del país seran molt altes. Falta veure si els polítics que signin tindran resposta per a les preguntes que els faran cara a cara els lectors/electors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona