Lletres

Cultura

Els estranys es faran familiars

Raül Garrigasait guanya el premi Òmnium a la millor novel·la de l’any, que suma al premi Llibreter 2017

“És una obra sobre l’amistat en temps convulsos i sobre la mirada de l’estranger”

Doble debut, el del premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana de l’any (2017) i el de Raül Garrigasait com a autor amb Els estranys. Doble guardó per a la mateixa novel·la, que el juny passat ja va rebre el 18è premi Llibreter, també a obra publicada. Doble jurat, un de treballador (el comitè de selecció de quatre persones que s’han llegit les novetats) i un d’elitista (que ha fet i desfet fins a decidir el guanyador). Doble objectiu d’Òmnium, “prestigiar la literatura catalana i ampliar el públic lector”, en paraules de Roser Sebastià, vocal de la junta directiva de l’entitat.

Ahir es va presentar en una roda de premsa freda, tot i l’assistència abundant de mitjans, el primer guanyador del que vol ser el Goncourt català. Lògicament, ha de fer molt de recorregut per ser comparable al reputat premi francès, que ja té 122 anys. La dotació del Goncourt és 1 euro (i el prestigi) i del d’Òmnium, 20.000 euros per a l’autor i 5.000 per fer-ne promoció.

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, abans de fer públic el veredicte va recordar que qui hauria de ser en aquell acte era Jordi Cuixart: “Ja fa 130 dies que està privat de llibertat, i com que ens volen reprimir, la nostra resposta és continuar fent la feina amb encara més força.” Mauri, referint-se al premi, hi va afegir: “Encara amb més raó el Jordi hauria de ser aquí, perquè aquest guardó és una iniciativa seva.”

A més de “crear un cànon català de literatura contemporània”, també va comentar que es volen fomentar les traduccions d’obres catalanes a altres llengües, i que per això estan en tractes amb l’Institut Ramon Llull.

Roser Sebastià va definir el jurat –format per Maria Dasca, Rosa Cabré, Carme Gregori, Xavier Pla i Oriol Izquierdo– com a “independent, de prestigi i sense lligams editorials” abans de donar el nom del guanyador, Raül Garrigasait (Solsona, 1979), i la seva obra Els estranys, publicada per Edicions de 1984. “És una obra sobre l’amistat en temps convulsos i sobre la mirada de l’estranger”, va definir l’autor, que és filòleg clàssic, traductor i editor.

Carme Gregori, en nom del jurat, va dir que l’obra “és un divertiment intel·lectual, reflexió i història combinats, amb un estil depurat sense retòrica afegida, una arquitectura perfecta i un humor refinat, amb sàtira i ironia”.

Amb aquest doble premi, és evident que aquests estranys ens acabaran resultant ben familiars. No oblidem que existeixen i estan entre nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona