Cinema

Talent català a Guadalajara

Una trentena de films i cineastes participen en el festival mexicà, que té el nostre cine com a convidat d’honor

Tierra firme, de Carlos Marqués-Marcet, inaugurarà el 9 de març el Festival Internacional de Cinema de Guadalajara, que tindrà Catalunya com a convidat d’honor. Una trentena de pel·lícules catalanes i un nombre similar de directors i productors del país participaran en “la cita cinematogràfica més important de l’Amèrica Llatina”, en paraules de Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull (IRL).

La tria de Catalunya com a convidat especial és de fa dos anys, però es dona la circumstància que el sector viu un moment excepcional. “Durant el 2017, el cinema català suma més de mil seleccions en festivals de tot el món, alguns d’ells de classe A, i 230 premis i nominacions”, destacava ahir Francisco Vargas, director de l’àrea d’audiovisual de l’ICEC, en la presentació d’aquesta programació a Mèxic.

Representació lluïda

Entre els cineastes presents amb les seves obres hi ha, entre altres, Carlos Marqués-Marcet amb el film inaugural, Carla Simón (amb la premiada (Estiu 1993), Elena Martín (Júlia Ist), Albert Serra (La mort de Lluís XIV), Jo Sol (Viure i altres ficcions), el productor David Matamoros (L’any de la plaga) i Ventura Durall (productor d’Alcaldessa). Són pel·lícules del 2016 i 2017, però també s’hi podran veure films anteriors com ara Tras el cristal i El orfanato, i hi aniran cineastes com Jaume Balagueró i Isona Passola.

“Encara s’ha de confirmar algun nom, però és una llista bastant lluïda”, valora Manuel Forcano. Dos films de ficció, dos documentals i tres curts participen en la secció competitiva. El director de l’IRL destaca que hi haurà “dos homenatges molt sonats”: a Ventura Pons, que hi du el seu darrer film, Miss Dalí, i a la directora sueca establerta a Barcelona Erika Lust.Cinc documentals (Alcaldessa, La Chana, Al otro lado del muro...), títols fantàstics recents i antics (Black Hollow Cage, Matar a Dios, Tras el cristal...), i vuit curtmetratges formen part de la selecció. Des d’avui mateix, la Cineteca de Guadalajara i la de Mèxic DF mostren com a aperitiu una tria de 23 títols de cinema patrimonial català, presentada pel director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau.

Toni Catany i Sitges

Dues exposicions acompanyaran aquesta àmplia representació del cinema català organitzada per l’IRL amb el suport de l’ICEC, que té un pressupost de 130.000 euros. La Universitat de Guadalajara és el marc de Cuando ir era volver, l’exposició de fotografies de Toni Catany que es va veure a la Pedrera. També s’hi exhibirà El cinema és fantàstic, la mostra dels 50 anys de Sitges exposada al festival i a Barcelona el 2017.

Francisco Vargas comentava ahir: “Hi ha molta feina a fer, però que siguem convidats d’honor a Guadalajara confirma que anem en la bona direcció.” Segons Manuel Forcano, l’elecció de Catalunya és fruit d’“un procés llarg de negociació”: “Hi ha una tradició de presència catalana a Guadalajara, hem estat a la Fira del Llibre, i finalment, tot això va fructificar fa dos anys.” Catalunya relleva Alemanya com a convidat d’honor. Curiosament, ja havien estat convidats per aquest mateix ordre a la Fira de Bolonya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA