cultura

Un símbol de perseverança

L’Any Pompeu Fabra busca el suport de diputacions per al pressupost, que està en perill per culpa del 155

“Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança.” Aquesta frase de Pompeu Fabra vibra amb una intensitat especial en els moments actuals i “és més vigent que mai”, segons Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra, que commemora els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana. “Fabra representa la perseverança en les situacions adverses, perquè va ser empresonat i va viure un exili fred i trist”, esgrimia ahir Ginebra, que és catedràtic de filologia catalana per la Universitat Rovira i Virgili. De fet, Fabra va morir a Prada el 1948 i el seu enterrament es va convertir en un símbol de la resistència catalana a l’exili. “Ara estem vivint un moment dolent, amb un govern intervingut i amb persones a la presó; per això hem de continuar treballant.”

Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, va explicar que la commemoració té una dimensió de govern: “Volem que sigui un acte participatiu, un any de tot el país, de la societat i de tot el domini lingüístic.” Per això, han convidat entitats i ens locals a afegir-se a l’Any Fabra.

És clar que el 155 posa pals a les rodes a l’hora de desenvolupar projectes. “La nostra aspiració seria tenir un pressupost de 412.000 euros, que no han de sortir només del Departament de Cultura, però de moment en tenim 239.000, que ens permetran fer tot el que volem, menys potser l’exposició central.” Franquesa va indicar que estan parlant amb ajuntaments, altres institucions i diputacions per tirar endavant el programa, que inclou un centenar d’actes. L’inaugural se celebrarà el dia 21 de febrer al Teatre Zorrilla de Badalona, on Fabra va residir durant dècades, i el dirigirà Xavier Albertí. Al maig es lliuraran els premis Pompeu Fabra, que contribueixen a la projecció social de la llengua catalana, i a partir del març hi ha prevista una exposició itinerant de caràcter divulgatiu i interactiu.

En l’apartat de publicacions, cal destacar, per part de l’Institut d’Estudis Catalans, l’últim volum de l’Obra completa i la digitalització del conjunt. “Estem preparant també una gramàtica essencial i un diccionari diferent”, va exposar Joandomènec Ros, president de la institució. D’altra banda, Dalmau Editors publicarà una novel·la gràfica, Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua, i L’Abadia de Montserrat, el volum divulgatiu Tant de gust... senyor Fabra.

La Ruta Pompeu Fabra i el web Anypompeufabra.cat , amb un interessant “mapafabra”, són altres novetats que s’han posat en marxa amb motiu de la commemoració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda