Cinema

música

homenatge

Arrenca l’any commemoratiu del ‘príncep de la tenora’

S’han programat més d’una trentena d’activitats musicals i culturals destinades a difondre l’obra i la figura del músic i compositor calongí Ricard Viladesau

Coincidint ahir amb el mateix dia que Ricard Viladesau Caner (1918-2005) hauria complert cent anys, es va donar el tret de sortida oficial de l’Any Viladesau, que l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col·laboració amb la Diputació de Girona, ha endegat per commemorar i difondre la figura i l’obra del músic calongí. Considerat un dels personatges més importants del sardanisme modern, va ser definit per Pau Casals com a príncep de la tenora, pel seu celebrat virtuosisme amb aquest instrument, a més de ser compositor destacat amb una producció que inclou més de 200 peces, algunes de tan populars i destacades com Girona m’enamora, Esperit calongí o Sa Roncadora.

El comissari Francesc Sánchez Carcassés va presentar una programació que inclou una trentena d’activitats, en què hi destaquen els concerts i ballades de sardanes, però que també inclou taules rodones i una exposició que s’inaugurarà el dissabte 27 de gener al Museu de la Mediterrània. Entre altres concerts, destaquen els que tindran lloc durant la festa de Sant Jordi a Calonge amb l’actuació de la Coral Mestre Sirés; un altre a la platja de Torre Valentina; a la festa major d’estiu de Calonge amb l’actuació de Les Anxovetes (13 de juliol) i la Cobla Orquestra La Selvatana (15 de juliol); la IV Cantada de Sant Antoni, dedicada enguany al mestre sardanista; i al festival Interludi amb La Principal de la Bisbal amb solistes convidats.

I com que Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, també s’hi han inclòs actes musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres que va compondre. Entre altres, destaca el concert que oferirà a l’agost l’Orquestra DiVersiones –també calongina–, on es cantarà Enamorado del mar, tema que va popularitzar Jorge Sepúlveda.

Les activitats es tancaran exactament dotze mesos i un dia després d’aquest acte inaugural que va tenir lloc ahir a la Casa de Cultura de Girona amb un gran concert de cloenda que es farà a l’Auditori de Girona el 19 de gener del 2019.

Un CD gravat en directe

L’Any Viladesau ha arrencat amb la presentació del disc compacte enregistrat en directe a Calonge per La Principal de la Bisbal, cobla de la qual el músic va ser membre destacat entre els anys 50-70.

LA XIFRA

212
sardanes va escriure Ricard Viladesau, amb composicions com ara ‘Girona m’enamora’ i ‘Esperit calongí’

Ricard Viladesau, una carrera dilatada

Ricard Viladesau va ser una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel·lents per a la interpretació de la tenora, una dilatada estada a La Principal de la Bisbal i una fecunda producció com a compositor. Considerat l’instrumentista més important de la història de la sardana, compta amb una producció de 212 sardanes amb composicions tan conegudes com Girona m’enamora, Esperit calongí, Sa Roncadora, Calongina, Idil·li vora el mar o Sal i pebre, entre d’altres, però també cal esmentar música de ball, boleros i havaneres molt populars, com Enamorado del mar, El mar y tú, Gavina bonica o Ullets verds. Va ser distingit el 1991 amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. L’episodi en què Pau Casals el va batejar l’any 1952 com a príncep de la tenora, després d’escoltar-lo amb La Principal de la Bisbal, en un concert a Perpinyà, és potser el més rellevant dels molts reconeixements que va tenir en vida i que no va deixar d’acompanyar-lo per sempre més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA