Cinema

L’heroi que va retratar l’horror

Acaba a Budapest el rodatge del film ‘El fotógrafo de Mauthausen’, sobre el fotògraf català Francesc Boix

Les seves fotos van provar en els judicis de Nuremberg les atrocitats que van cometre els nazis

Un dels testimonis importants de l’horror nazi va ser el fotògraf català Francesc Boix (1920-1951). Les prop de 20.000 fotografies que va fer durant el seu captiveri al camp de concentració de Mauthausen van ser una prova clau per denunciar el genocidi perpetrat pels nazis en els judicis de Nuremberg, tal com documentava l’excel·lent exposició que li va dedicar el Museu d’Història de Catalunya el 2015. “El fotògraf les va poder amagar i fer-les públiques un cop acabada la guerra, amb la col·laboració d’altres interns espanyols i d’una veïna del poble, Anna Pointner”, s’explicava en aquesta mostra.

La productora i directora Mar Targarona ha volgut portar aquesta història al cinema amb la pel·lícula de ficció El fotógrafo de Mauthausen, que es va filmar a Terrassa i Barcelona al novembre, i tenia previst acabar el rodatge a Budapest abans-d’ahir.

Un “superheroi”

En una entrevista a l’ACN, Targarona va explicar que el film vol homenatjar aquest “superheroi i els seus companys, que van arriscar la vida per mostrar al món les atrocitats comeses a Mauthausen”. La cinta està protagonitzada per l’actor Mario Casas (Toro, Palmeras en la nieve), i el repartiment inclou Alain Hernández, Macarena Gómez i Richard von Weyden.

Productora de L’orfenat, Els ulls de la Júlia i altres produccions amb vocació comercial i de qualitat, a través de la seva productora Rodar y Rodar, Targarona va dirigir l’any passat el thriller Secuestro, i fa un gir en aquest film cap a un cinema més compromès. Assegura que va decidir dirigir aquest treball per explicar el que van viure els més de 7.000 espanyols internats a Mauthausen durant la Segona Guerra Mundial. “Ho desconeixia totalment”, reconeix Targarona, que indica que la història de Francesc Boix la va colpir.

La directora elogia la valentia de Francesc Boix, que treballava al laboratori fotogràfic del camp, i del grup de presoners espanyols que “van desobeir les ordres rebudes de destruir tot el material gràfic un cop el bàndol nazi va saber que perdria la guerra” i van arriscar la vida per treure de Mauthausen milers de negatius fotogràfics, “gràcies als quals van quedar impreses les atrocitats comeses pels nazis”. En aquest sentit, assenyala que el fotògraf barceloní va ser “un heroi, un superheroi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen