cultura

truquen!

arnau puig

Poder, veritat i déus vençuts

Té el poder qui té capacitat de pressionar i hi ha qui obeeix; la veritat és el resultat i la conseqüència del que decideix qui té el poder i hi ha qui accepta aquells dictats o dictàmens. Però com que no sempre les realitats –vol dir els fets reals; allò que percudeix– troben l’acceptació passiva, una certa complaença en l’obediència de ser dominats (la moral de l’esclau, deia Nietzsche), aleshores poden aparèixer –els cucs de la història, em deia el fotògraf dels núvols, el senyor Pons, durant uns dificilíssims anys 1940– uns cucs, déus amagats però rondinaires que furguen i, resulta, que el dominador està sobre terrenys movedissos i no pot estar sempre seguint que el que decreti es compleixi segons disposicions dictades o imposades per la força de la força armada (la força desigual). Hi ha déus –o deus– amagats; hi ha voluntats que no es dobleguen.

Tot això em somou i en commou perquè sempre he trobat que la moral era el fruit dictaminat pel vencedor, el guanyador de les conteses. Kant –un ser angèlic que no podia deixar de creure en la bondat de les ànimes creades, malgrat establir una de les estructures possibles en la racionalitat del coneixement, sempre va deixar una porta oberta a les qüestions d’inquietud íntima que afecten els humans– sentia des d’un valor moral. Doncs bé, aquesta moral existeix, apareix, es manifesta, es fa evident i actua malgrat el que els grans erudits de la bogeria de la dominació puguin arribar a establir, concretar, dictaminar o imposar. El seu pensament, la seva voluntat –el corpus del pledejador– sempre serà la manifestació de l’absurd, del cantó negatiu de la creativitat humana: la imbecil·litat: la mancança de dots naturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona
festival

Un segon maig amb la força de la paraula

barcelona
la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona