Patrimoni

patrimoni arquitectònic

Campanya de promoció del dipòsit subterrani del segle XVIII

Coincidint amb el 225 aniversari de la fi de les obres per part del marquès de Blondel, la Paeria crea un programa d’activitats a l’espai

Suma 4.600 entrades i espera superar les 5.600 que va registrar l’any 2016

El dipòsit del Pla de l’Aigua de Lleida compleix 225 anys i per commemorar la fita s’han organitzat una sèrie d’actes que han de servir per promocionar la visita a un dels monuments més desconeguts i espectaculars de Lleida.

La “catedral subterrània”, tal com s’ha anomenat també el dipòsit, és una gran instal·lació de mil metres quadrats suportada per columnes de deu metres d’alçada. Al segle XVIII havia estat la principal reserva d’aigua de boca de la ciutat i mitjançant una xarxa de mines i conduccions subministrava aigua a les sis principals fonts públiques de Lleida.

L’efemèride, segons Marc Sans, tècnic del Museu de l’Aigua de Lleida, recorda la fi dels treballs d’aquesta singular obra d’enginyeria de la ciutat de la qual es té constància gràcies a una carta que Lluís Blondel, marquès i governador de Lleida, lliura a l’Ajuntament després de vuit anys d’obres.

El dipòsit va estar actiu fins al 1975, tot i que els últims anys que va estar operatiu només era una reserva d’aigua d’emergència, ja que el proveïment a les llars es feia amb altres dipòsits més moderns, com els de la Seu Vella.

La tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, va explicar: “Hem volgut organitzar activitats singulars, com ho és l’espai, i poc habituals.” Per això, el cap de setmana que ve s’hi faran visites guiades. El dissabte 2 i el diumenge 3 de desembre a les 19.00, les 19.45 i les 20.30 el Col·lectiu Musical Free’t hi portarà la seva proposta musical Líquid Drones. Immersió sonora, una experiència acústica única de música drone pensada i dissenyada especialment per a aquest espai. Les visites i concerts coincidiran també amb el muntatge artístic d’Elena Alonso que forma part de les exposicions d’art contemporani de la Biennal Leandre Cristòfol. Es tracta d’unes curioses baranes fetes amb diversos materials com ceràmica, ciment, fusta o coure i que conviden el visitant a recórrer l’espai com una experiència tàctil.

Parra manifestava que amb aquestes iniciatives i altres que es preparen per a la primavera es vol “donar una excusa a qui encara no ha visitat el dipòsit“. L’any passat va tenir 5.600 visitants i enguany ja se n’han registrat 4.600, dels quals 3.300 són escolars que cada any participen en activitats pedagògiques.

LA DATA

29-11-1792
Fi de les obres
del dipòsit del Pla de l’Aigua de Lleida, que podia emmagatzemar uns 9 milions de litres d’aigua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia