cultura

Cultura

El premi Vallverdú escull un assaig sobre la postveritat

El filòsof Joan Garcia del Muro s’endú el guardó amb ‘Good bye, veritat’, on reflexiona sobre la irrupció de la mentida en el discurs públic

El poeta Carles Morell guanya el Màrius Torres

El filòsof Joan Garcia del Muro i Solans (Lleida, 1961) ha guanyat el 34è premi d’assaig Josep Vallverdú amb l’obra Good Bye, veritat. El veredicte es va conèixer ahir al migdia, i el premi es va entregar al vespre durant la gala dels premis literaris de Lleida, que organitzen conjuntament l’Ajuntament i la Diputació.

Joan Garcia del Muro és filòsof i professor a la Universitat Ramon Llull i a l’IES Mercè Rodoreda de l’Hospitalet de Llobregat. És un dels assagistes més guardonats en literatura catalana. L’últim guardó el va rebre l’any passat; el premi Joan Fuster d’assaig 2016 amb Soldats del no-res, una aproximació a la figura dels joves europeus que s’incorporen a les files de Daesh o Estat Islàmic.

Durant la roda de premsa prèvia a l’entrega del premi, Garcia del Muro es va mostrar agraït pel Josep Vallverdú i va explicar que l’obra premiada reflexiona sobre la postveritat, “una paraula molt utilitzada però poc analitzada”, va dir. Garcia del Muro alerta sobre les conseqüències de la pèrdua de sentit del concepte de veritat. “Si prefereixo creure allò que m’agrada, el llenguatge perd el seu valor i se’n ressent la democràcia.” El jurat ha valorat “l’equilibri entre la profunditat i l’amenitat del treball”.

Els premis literaris de Lleida es completen amb el premi Màrius Torres de poesia. El guardó l’ha guanyat en aquesta edició el poeta Carles Morell Alsina (Artés, Bages, 1992), amb el poemari Disponibilitat.

L’autor va explicar als periodistes que l’obra tracta la disponibilitat com un estat mental i d’acollida, i afegeix que es tracta de poemes independents escrits entre el gener i el maig d’aquest 2017. Tot i la seva joventut, Carles Morell, graduat en filologia catalana, ha publicat ja tres llibres de poesia i ha guanyat el 50è premi Amadeu Oller.

Tant el premi d’assaig Josep Vallverdú com el Màrius Torres de poesia es van entregar ahir al vespre durant una gala a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida. La gala d’aquest any estava dedicada a les dones, a través de l’espectacle Elles, que l’acompanyaren tant. Màrius Torres en femení plural. Es tracta d’una producció de l’Ajuntament de Lleida que apropa a la figura i l’obra del poeta lleidatà des d’una mirada femenina, i a través de les dones que van ser essencials en la seva vida i en la seva producció literària. L’espectacle va comptar amb la interpretació de les actrius lleidatanes Núria Casado, Annabel Castan, Núria Miret, Clara Olmo i Marta Rosell, i la música en directe de components de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, amb Jordi Castellà (piano i arranjaments), Mar Aldomà (violí) i Teresa Valls (violoncel).

LES FRASES

Si es dilueix el concepte de veritat, perdem els punts de referència i no hi ha crítica ni un diàleg
Joan Garcia del Muro
guanyador del premi d’assaig josep vallverdú 2017
La unitat del poemari ve de l’atmosfera de disponibilitat, que és un estat mental
Carles Morell
guanyador del premi de poesia màrius torres 2017


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA