Cinema

mostra de cinema

País culpable i gent innocent?

La mostra Cinema Alemany Actual arrenca avui amb una comèdia sobre la memòria familiar i el nazisme

“Alemanya té molt sentiment de culpa col·lectiva i gens de sentiment de culpa individual”

Sovint es parla d’Alemanya com a país exemplar en la recuperació de la memòria històrica i la pedagogia sobre els capítols més foscos de la seva història. Res a veure, per exemple, amb una antiga dictadura que encara té el dictador enterrat en un mausoleu i milers de les seves víctimes amuntegades en fosses comunes sense identificar.

Els alemanys ens porten molt avantatge, sens dubte, però això no vol dir que hagin fet tots els deures. Almenys així ho veu Sigrid Kraus, directora editorial de Salamandra (ha publicat, entre d’altres, la saga Harry Potter en castellà), que va descobrir fa uns anys el costat fosc de la història familiar. “Segons el llibre Mi abuelo es un nazi, un 30% dels alemanys creuen que els seus avantpassats formaven part de la resistència antinazi i menys d’un 1% creuen que tenien a veure amb l’antisemitisme i els crims nazis. El poble alemany té molt sentiment de culpa col·lectiva i gens de sentiment de culpa individual o familiar.” En aquest sentit, “els darrers anys hi ha hagut un moviment d’investigar les històries familiars”, diu Sigrid Kraus.

Una de les famílies que ho van fer és la seva. El seu cosí, Chris Kraus, és el director de Les flors d’ahir (Die blumen von gestern), una comèdia que aborda el tema del nazisme i l’Holocaust en clau de comèdia. “Feia dotze anys que investigava obsessivament la història familiar i va descobrir coses ben diferents de les que pensàvem els pares i nosaltres. El meu avi i dos germans van participar de la manera més terrible en la Segona Guerra Mundial.” De les investigacions en va sorgir un llibre, que no ha sortit de l’àmbit familiar i d’amics (hi ha membres de la família que es neguen que es divulgui) i que inspira Les flors d’ahir, una producció austríaca que obre el cicle Cinema alemany actual a la Filmoteca (avui a les 20 h), amb presència del productor Danny Krausz. Té com a protagonista un historiador alemany que investiga l’Holocaust a qui assignen com a col·laboradora una jove francesa d’origen jueu amb prejudicis contra els alemanys.

Deu llargmetratges

La mostra de la Filmoteca projectarà, fins al 5 de novembre, deu films de producció germànica estrenats entre el 2014 i el 2017. Bettina Bremme, coordinadora del cicle, explica que ofereix “el millor de la temporada de cinema alemany”, pel·lícules que són “actuals, històriques, polítiques o intimistes”, bàsicament cinema d’autor, tot i que també hi ha alguns èxits comercials. Destaca una altra comèdia de la programació, El món dels Wunderlich, dirigida pel suís Dany Levy i protagonitzada per una esbojarrada mare soltera i música fracassada. L’expedient ‘General’, d’Stephan Wagner, és un drama política sobre la figura històrica de Fritz Bauer, fiscal que va emprendre una solitària lluita contra l’encobriment dels crims nazis. Altres films programats aquest any són el documental Beuys, sobre aquest artista alemany del segle XX; 24 setmanes, un drama sobre el dilema moral d’una parella que decideix si avortar o no en saber que el seu nen està greument malalt; la comèdia Casting; El concili dels ocells, de marcat to poètic, i Herbert, la història d’un ex-boxejador que intenta posar ordre a la seva vida quan sap que està greument malalt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona