Cinema

Sitges batega fort

Guillermo del Toro inaugura dijous la 50a edició del festival de cinema, que tindrà entre els convidats Susan Sarandon, William Friedkin i Frank Langella

Quaranta-nou anys d’història, una llarga llista de clàssics del gènere i importants convidats (David Cronenberg, Quentin Tarantino, Peter Jackson, Anthony Hopkins, Jodie Foster, Max von Sydow, Tony Curtis...) han contribuït a convertir Sitges en “el millor festival de cinema fantàstic del món”, segons afirma Àngel Sala, el seu director. La cinquantena edició, que se celebra entre el 5 i el 15 d’octubre, vol fer honor a aquest bagatge amb més pressupost (2,7 milions d’euros), la millor collita anual del gènere, la revisió d’alguns clàssics, sis exposicions i una llustrosa llista de convidats. Els intèrprets Susan Sarandon, Frank Langella i Robert Englund, i els directors William Friedkin (El exorcista) i Dario Argento desfilaran per Sitges, que aquest any projectarà 255 llargmetratges, sèries i films de realitat virtual.

El festival arrencarà amb força: “Inaugurem amb una pel·lícula excepcional, La forma del agua, de Guillermo del Toro, guanyadora de la Mostra de Venècia –va explicar ahir Àngel Sala a la Filmoteca, a la presentació del certamen–. Una pel·lícula que demostra el bon moment del gènere al món: és la primera vegada que una obra plenament fantàstica guanya un festival de categoria A.” El director mexicà, que va presentar la seva opera prima Cronos (1993) a Sitges, serà el padrí de la celebració dels 50 anys del festival.

Àngel Sala garanteix una edició “amb molt talent del cinema fantàstic, amb gent jove i cineastes consagrats, i també amb molt talent català”. En aquest darrer apartat, destaca Musa, de Jaume Balagueró; Black holow cage, de Sandra González; Matar a Dios, dirigida per Caye Casas i Albert Pintó, i La pell freda, adaptació de la novel·la d’Albert Sánchez Piñol.

Sèries i realitat virtual

El festival ha programat incomptables activitats paral·leles. “Volem fer del festival de cinema un festival global sobre el Fantàstic”, diu Àngel Sala. Així, es continua la línia de programar esdeveniments en l’àmbit de la televisió: es presentaran la sèrie de Movistar La zona, i la segona temporada de Stranger things. I s’hi incorporà la realitat virtual, amb el suport de Samsung: s’obrirà una secció competitiva de curts i un altre espai d’exhibició.

El festival patirà la intervenció de les finances de la Generalitat, segons va explicar el conseller de Cultura Lluís Puig. “Suposarà un sobreesforç a l’organització, perquè han de certificar una per una les factures, i demostrar que aquests diners es dediquen al terror i no a imprimir paperetes o a construir urnes, però no n’afectarà el funcionament.” Puig va definir la situació com “patètica” i va dir que es mantindran “tossudament alçats, defensant la cultura”.

https://www.facebook.com/sitgesfilmfestival/videos/10154977856736417/

Nou propostes d’una edició molt especial

La forma del agua

Film d’inauguració dirigit per Guillermo del Toro, padrí del festival.

La pell freda

Adaptació de la novel·la de Sánchez Piñol a càrrec de Xavier Gens.

Muse

Jaume Balagueró estrena un nou thriller.

The killing of a sacred deer

Yorgos Lanthimos dirigeix Colin Farrell (de nou) i Nicole Kidman.

A ghost story

Casey Affleck en un relat de fantasmes de David Lowery molt lloat per la crítica.

Blade of immortal

Takashi Miike, un clàssic del festival, torna amb una de samurais.

Mom and dad

Nicolas Cage en un film d’horror ple d’humor negre.

Thelma

El noruec Joachim Trier proposa un drama carregat de misteri.

Wind river

El guionista de Comanchería dirigeix un drama criminal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia