Música

festival musical

El Grec acull un concert “atlètic”

‘Rumberos, pugin a l’escenari’ agrupa músics de 17 a 70 anys que reivindiquen la rumba com el so de Barcelona

Sabor de Gràcia recorda Peret amb dos temes que recullen una vintena dels seus ‘hits’ mundials

Aquesta nit (22 hores), a l’amfiteatre del Grec, es viurà un concert insòlit amb la rumba com a motor i amb el record dels Jocs Olímpics com a pretext. Serà un “concert atlètic”, adverteix l’activista musical Albert Puig. L’Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana (PAC) va proposar celebrar els 25 anys dels Jocs amb una actuació que congregués el màxim nombre de músics amants d’aquest estil. Van fer bingo. La directora i dramaturga Ester Nadal s’ha empescat una escena teatral molt lleugera en què intervindran els mateixos músics, amb Laura Aubert –en el paper d’una jutgessa que encara està esperant l’arribada de l’últim maratonià en la prova final dels Jocs del 1992– i Ricard Farré –l’atleta que, finalment, creua la meta, eufòric, malgrat tot.

Amb el suport de Sabor de Gràcia com a banda de base, hi intervindran músics que voregen els 70 anys, com Peret Reyes, Manel Joseph (de la Plateria), Maruja Garrido, Moncho, Rumba Tres i Los Amaya, juntament amb d’altres de nova fornada com ara Gertrudis, La Pegatina –“amb el calendari de gires, ha estat una sort que tinguessin la data lliure”, comenta Puig–, Johnny Tarradellas, Yumitus i Joan Garriga amb companys de La Troba Kung-Fu. Els més joves del col·lectiu són fills d’artistes, com el de Sicus Carbonell, de només 17 anys, que s’afegirà a aquesta festa puntual i “irrepetible”, destacava el director del Festival Grec, Cesc Casadesús. El públic ha entès l’excepcionalitat de la cita, perquè ahir les entrades estaven pràcticament exhaurides. Els Sabor de Gràcia cantaran dos popurris amb una vintena de hits de Peret, i signen una versió reivindicativa del Què volen aquesta gent.

En la clausura dels Jocs va actuar Peret. La festa va ser tan descomunal que els atletes es van posar a ballar damunt l’escenari. El terror que s’esfondrés va donar peu a la mítica frase de Constantino Romero “Atletes, baixin de l’escenari”. Nadal capgira la invitació: vol que pugin a l’escenari, en aquest cas els rumberos. És previsible que el final de festa el marqui l’Amics per sempre de Los Manolos, un tema que, per cert, va ser el punt culminant de la cerimònia de clausura dels Jocs Paralímpics. Sicus i els altres rumberos reivindiquen la rumba com el so que identifica Barcelona.

Los Manolos, de franc, a la plaça Catalunya

Terrible coincidència. Mentre Rumberos, pugin a l’escenari promet bon rotllo i moltes ganes de ballar a la platea semicircular del Grec, Los Manolos, els autors d’Amics per sempre, actuaran en solitari, i de franc, a la plaça Catalunya. Des del principi, la proposta de l’Associació Professionals d’Autors i Creadors de Rumba Catalana era tenir-los en cartell, com un grup més. Segons Albert Puig, però, Los Manolos Reload volien fer un concert en solitari en el marc de la seva gira de retorn als escenaris per presentar els temes del seu nou disc. Finalment, se’ls va oferir la possibilitat –sempre hi tindran la porta oberta– d’afegir-se al Grec just acabar el concert de plaça Catalunya. Per Puig, és una llàstima, perquè avui, al concert de Los Manolos, hi faltaran les 2.000 persones que seran al Grec. Llegit en clau positiva, però, això evidencia la potència d’aquests músics, que són capaços de contraprogramar-se i fer dos plens igualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda