Art

Cultura

Amb el pinzell a sobre

La mostra ‘Paisatges d’Osona, a peu de cavallet’ reuneix 62 pintures de 31 artistes de la comarca

Tots els quadres s’han fet a l’aire lliure, en llocs naturals o en indrets emblemàtics

El Mercadal, el pont de Queralt, el Portalet i les Adoberies són llocs d’inspiració, a Vic

Als plenairistes osonencs, els pintors i pintores de paisatges que surten a pintar a l’aire lliure, sovint en colla i plantant el seu cavallet en qualsevol racó de la comarca, “moguts per un afany de descoberta i per una renovada estima pel territori”, se’ls ha fet un homenatge en vida. Així és com li agrada definir l’exposició Paisatges d’Osona, a peu de cavallet a un dels seus artífexs i comissaris, Gerard Vovelle. La mostra, que fins al 3 de setembre es podrà veure al tercer pis del Museu de l’Art de la Pell de Vic, reuneix 62 pintures de 31 artistes osonencs de reconeguda trajectòria, “la majoria d’ells nascuts entre els anys trenta i cinquanta del segle passat, tot i que el més gran és nascut el 1928”, explica Vovelle. “És una mostra dels que van a pintar més habitualment, com Antoni Anglada, que amb 83 anys surt cada dos per tres, plogui o nevi.” “A la comarca no se sap quants paisatgistes hi ha, perquè fan colla però no de manera estable, però dels que surten, gairebé hi són tots”, assegura el comissari.

Entre els 31 artistes, les dones es compten amb els dits d’una mà: Dolors Bagué, Fina Rovira, Rita Sañé i M. Carme Serrat. “D’entrada no n’hi havia ni una, ha costat trobar-ne”, reconeix el portaveu d’una mostra que volia reunir gent que tingués “una activitat recent”. I si de pintores que surtin a buscar paisatges evocadors n’hi ha poques, la gent jove tampoc abunda. Una excepció és Albert Trilla, que exposa a la mateixa sala que el seu pare, Josep Trilla, que també és comissari de l’exposició, junt amb Maria Carme Castany i Vovelle.

Osona té múltiples vistes, indrets i racons dignes de ser reproduïts en un oli sobre tela. “A Osona hi ha una llum, unes ombres i unes nuvolades espectaculars; entens que et vinguin ganes d’agafar el pinzell”, comenta Vovelle. Fent un recorregut per la seixantena d’obres, però, el visitant s’adona que dos artistes no veuen mai el mateix davant una única escena. Jordi Serrat capta en un acrílic damunt tela una plaça Major de Vic en tons grisos, mentre que Andreu Miquel plasma en una aquarel·la sobre paper les parades de flors coloristes a Mercat de Vic. El Mercadal, el pont de Queralt, el Portalet i les Adoberies són, sens dubte, els llocs d’inspiració més recurrents de Vic. Però Osona és moltíssim més: també és Casserres, on Ramon Castells hi pinta unes barques, Rupit (Santi Aulet), Tavèrnoles (Joan Roura), el pont de la Barita a Viladrau (Josep Trilla i Jordi Costa), la Grevolosa, el Lluçanès... I cadascú amb el seu estil, personal i intransferible: des de la pinzellada grossa de Josep Vila fins al relleu que agafen els Gallarets de la Plana de Josep Ramon Solà, passant pel detallisme de Lluís Casas. “Entendre el paisatge com a patrimoni és un valor actual, recent”, conclou Vovelle, i en canvi aquests artistes el prediquen des de fa anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona