Cinema Actualitat

dVD

Bernat Salvà

Devastats per la guerra

Joan Sales va combatre a la Guerra Civil com a oficial dels republicans i ens va deixar una obra mestra, Incerta glòria, que els anys estan situant al lloc que es mereix. Les traduccions recents a l’anglès i l’alemany certifiquen el seu valor universal, i l’excel·lent adaptació que ha estrenat als cinemes Agustí Villaronga és un pas cap a la normalització de la nostra cultura. La pel·lícula que ha dirigit va més enllà del conflicte bèl·lic, que amb prou feines reflecteix. Ho explicava Agustí Villaronga a aquest diari: “La guerra és al front i fora del front, i en el front hi és de moltes maneres: pot ser un front en lluita i un front en espera, una situació molt especial que reflecteix Incerta glòria i que m’agrada: amb la gent desarrelada i que no sap cap a on va.”

Set anys després de l’èxit de públic i crítica Pa negre, distingit amb 13 premis Gaudí i 9 Goya, el tàndem format pel director mallorquí Agustí Villaronga i la productora Isona Passola tornen posar el focus a les conseqüències de la Guerra Civil en aquesta adaptació del clàssic de Joan Sales. Villaronga ha despullat la història de les escenes d’acció i de les reflexions filosòfiques i religioses, per centrar-se en l’amor, l’amistat i els conflictes entre quatre personatges emocionalment devastats per la guerra.

Amb molt bon ull per als càstings, Agustí Villaronga ha confiat els papers principals a quatre joves actors catalans en estat de gràcia: Marcel Borràs (el tinent Lluís de Brocà), Núria Prims (la Carlana), Bruna Cusí (la Trini) i Oriol Pla (Juli Soleràs). L’acció se situa al front d’Aragó, de fa un temps inactiu. El tinent Brocà és destinat allà, al mateix destacament del seu vell amic Soleràs, i se sent atret per la bellesa i misteri de la Carlana, la vídua del senyor del poble. La tensió augmenta quan arriba la Trini, dona de Brocà i amiga de Soleràs, amb el fill del primer, per passar allà el Nadal.

Expert en els terrenys empantanegats de l’ambigüitat moral, Villaronga defuig el punt de vista d’un sol bàndol. “Moltíssima gent que va fer la guerra no es va moure per motius ideològics”, diu el cineasta. Les grans interpretacions dels quatre protagonistes i l’excel·lent factura tècnica del film, que disposa d’un pressupost alt –per a la mitjana de la nostra indústria– i s’ha rodat en escenaris reals de la guerra, fan preveure que també tindrà molts premis.

Incerta glòria
Direcció: Agustí Villaronga Intèrprets: Marcel Borràs, Núria Prims, Bruna Cusí, Oriol Pla Gènere: Drama País: Catalunya, 2017 Formats: DVD, Blu-ray Extres (només Blu-ray): entrevistes, making of, llibre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Incierta gloria

«Incierta gloria»

Gènere: Drama
Direcció: Agustí Villaronga.
Intèrprets: Marcel Borràs, Núria Prims, Oriol Pla, Bruna Cusí, Luisa Gavasa.
Valoració crítica: [ep] [eb] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda