Cinema

‘Aliens' indestructibles

Ridley Scott torna al món que va crear el 1979 amb ‘Alien: Covenant', una història de terror futurista rodada amb el virtuosisme estilístic i visual del cineasta anglès

Scott recupera, amb més mitjans i efectes visuals, l'esperit de cinema de terror del film original

“A l'espai, ningú pot sentir els teus crits.” Aquest eslògan d'Alien, la pel·lícula de culte dirigida el 1979 per Ridley Scott, pren sentit de nou a Alien: Covenant, que arriba demà als cinemes. “Crec que serà la que farà més por de totes les pel·lícules de la saga”, ha afirmat Michael Fassbender, que interpreta un sintètic (androide) que forma part de la tripulació de la nau Covenant.

“D'una manera, diguem-ne estranya, jo sempre vaig pensar en Alien com una pel·lícula de sèrie B ben feta”, afirma Ridley Scott en les notes promocionals del nou film. “El rerefons era molt bàsic: tancar set persones en una casa vella i sinistra, i veure qui morirà abans i qui sobreviurà.” Alien: Covenant recupera aquest esperit, però amb una trama més complexa, un pressupost milionari i tots els avenços tecnològics digitals.

Alien: Covenant és el sisè títol en 38 anys de la saga, que ha tingut directors tan notables com James Cameron, David Fincher i Jean-Pierre Jeunet, i és el tercer que dirigeix personalment Ridley Scott. Si la concepció genèrica remet a Alien, visualment i des del punt de vista argumental el nou episodi té punts en comú amb Prometheus (2012), que va suposar el retorn de Scott a la saga com a director. Els mateixos referents mitològics i literaris (el mite de Prometeu, la creació d'una nova civilització) planen sobre aquesta història ambientada el 2104, deu anys després dels fets narrats a Prometheus.

Una quinzena de tripulants i 2.000 colons, tots ells hibernats, viatgen en la nau Covenant cap al planeta Origae-6. Només un sintètic, Walter (Michael Fassbender), controla la nau amb l'ajuda del superordinador. Una tempesta espacial inesperada provoca desperfectes en la nau i diverses víctimes, entre les quals, el capità. Una transmissió humana d'un planeta proper que desconeixien, de condicions similars a la Terra, els fa canviar de plans i enviar-hi una missió d'exploració. Allà començaran els problemes de debò, quan els aliens contagien dos tripulants.

No només terror

Com passa sovint en el cinema de Ridley Scott, la impecable factura visual d'aquest film té més pes que un argument massa similar al d'altres films de la saga. Però el cineasta va més enllà del simple film de terror per a adults. “No pot ser que algú sigui contínuament perseguit per un monstre en un passadís, acaba sent avorrit”, diu Scott en les notes de producció. Per això ha volgut afegir profunditat i riquesa a la mitologia de la saga, explicant l'origen de les construccions i restes d'una nau gegantina que es troben al planeta. “Se'm va acudir que ningú havia fet la pregunta de qui va fer això i per què. Un pot pensar que el van crear monstres, déus o enginyers de l'espai exterior. Doncs no van ser ells. Alien: Covenant capgira aquest concepte.”

Michael Fassbender és l'únic actor que repeteix de la saga: ja apareixia a Prometheus, i torna a interpretar un replicant, ara anomenat Walter. L'altre protagonista principal és Katherine Waterston (Puro vicio), en el paper de Daniels, la dona empesa a assumir el paper d'heroïna, com li passava a Ripley (Sigourney Weaver) en la pel·lícula original. Billy Crudup és un oficial al càrrec de la missió amb pors i dubtes, i el mexicà Demián Bichir (Los odiosos ocho) és un dels membres de la tripulació.

Diàlegs famosos

Entre els crèdits del guió, hi destaca John Logan, que ja va escriure Gladiator, un altre gran èxit de Scott. S'ha mantingut fidel a l'alien, el personatge indestructible creat per Dan O'Bannon i Ronald Shusett el 1979. L'androide d'aquella pel·lícula (Ian Holm), el descrivia molt bé: “Admiro la seva puresa; és un supervivent a qui no afecten la consciència, els remordiments ni les fantasies de moralitat.” Amb tot, l'alien no va poder eliminar Weaver, que tancava el film amb una altra frase famosa: “Parla Ripley, darrera supervivent del Nostromo.” Uns diàlegs a l'altura de les imatges d'aquest clàssic de la ciència-ficció, que ni el mateix Scott ha pogut igualar en les seqüeles.

‘Blade runner', un altre clàssic que reviu

  • VÍDEO: El tràiler oficial doblat al castellà de 'Blade Runner 2049'
Bernat Salvà

L'estrena d'Alien: Covenant té lloc quatre dies després del llançament del tràiler oficial de Blade runner 2049, en una maniobra de màrqueting probablement calculada mil·limètricament., com la tempesta de neutrons que empeny la nau Covenant al cau dels malvats aliens. “Ridley Scott es va consagrar com un creador visual de primera magnitud gràcies als seus treballs a Alien (1979) i Blade runner (1982)”, escriuen Christian Aguilera i Núria Dias a Los directores de cine del siglo XX (Editorial 2001). “Tots dos films s'han erigit en obres de disseny fascinants, amb elements barrocs en la reconstrucció de la nau Nostromo d'Alien, i una concepció futurista d'un Los Angeles decadent i superpoblat a Blade runner.” La seqüela d'aquest darrer títol s'estrena el 6 d'octubre. Ha estat dirigida per Denis Villeneuve (La llegada), té com a protagonista Ryan Gosling i recupera Harrison Ford en el paper de Deckard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alien: Covenant

«Alien: Covenant»

Gènere: Ciència-ficció
Direcció: Ridley Scott.
Intèrprets: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demian Bichir, James Franco, Callie Hernandez, Carmen Ejogo, Noomi Rapace, Guy Pearce.
Valoració crítica: [ep] [eb] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

premi

Carles Durà guanya el premi Roc Boronat

Barcelona

Barcelona dignifica els seus tresors arqueològics romans

Barcelona
festival de jazz d’escaldes-Engordany

Toquinho, Motis i Eastwood a Andorra

barcelona

Neix el Santvi Fest per apropar la música i la cultura a tots els públics

sant vicenç de montalt
televisió

La plataforma 3Cat supera els 100 milions de reproduccions en 6 mesos

barcelona
arts escèniques

Leticia Martín Ruiz serà la nova directora del Festival Grec

barcelona
memòria històrica

Barcelona homenatja George Orwell amb una placa commemorativa

barcelona
museu

Aprovat inicialment el projecte d’ampliació del Macba

barcelona
Música

La Iaia torna amb quatre concerts i edita tres cançons inèdites

BANYOLES