Circ

Espectacles

El circ torna a casa

Sant Adrià de Besòs acull a partir de demà la carpa del Raluy Legacy, que s'hi estarà el cap de setmana

El cap de la nissaga de les cinc generacions d'artistes era d'origen adrianenc

Els Raluymantenen els vincles amb Sant Adrià, que va nomenar l'actual patriarca ciutadà il·lustre

Després de gairebé un any voltant per tot el territori català, el circ Raluy Legacy fa parada a partir de demà a Sant Adrià de Besòs, un municipi vinculat a la nissaga d'artistes fundada per Lluís Raluy Iglesias. Nascut el 1911 a Carcassona, Raluy es va criar a Sant Adrià i va ser allà on va començar la seva passió pel món del circ, que els seus descendents han mantingut viva fins avui.

El seu fill gran, Lluís Raluy Tomàs, és el fundador del circ Raluy Legacy, un espectacle que aposta pel classicisme dels anys daurats del circ i que recupera carruatges històrics, llegat de la família. A l'espectacle, que es podrà veure a l'aparcament de l'Alcampo de Sant Adrià des de demà i fins diumenge, hi participen les filles i netes, tercera i quarta generació de la família, a més d'artistes internacionals de diferents disciplines.

Lluïsa Raluy, neta del fundador de la nissaga, explica que es tracta del primer cop que recalen amb el Circ Raluy Legacy a Sant Adrià, una ciutat que tota la família encara sent molt propera. Fa dos anys, el seu pare, Lluís Raluy Tomàs, va rebre de mans de l'alcalde, Joan Callau, el reconeixement de ciutadà il·lustre de Sant Adrià de Besòs. Nascut al barri de la Catalana l'any 1942, l'actual patriarca dels Raluy, conegut artísticament com a Lluïset, participa encara en les funcions del circ caracteritzat de pallasso. Amb la cara pintada de blanc i el barret cònic, protagonitza alguns dels moments més entranyables de l'espectacle. Però l'adrianenc Lluís Raluy Tomàs no és només un artista de circ. Apassionat per les matemàtiques, ha escrit quatre llibres i ha estudiat a fons els números primers. Un dels carruatges del circ és la seva biblioteca particular, que viatja sempre amb ell.

La carpa del circ Raluy Legacy manté viva l'essència dels circs d'altres temps i ho fa amb números clàssics d'acrobàcia i equilibrisme i d'altres de més innovadors. La filla gran, Lluïsa, vola per sobre del públic enfilada en un gran canelobre daurat on executa tota mena d'exercicis. La seva germana, Kerry, protagonitza juntament amb el seu marit, Jean Christophe, un número d'equilibris amb teles. També hi és present la quarta generació de la família. Les besnetes més grans del fundador de la nissaga, Niedziela i Emily, executen un número de patinatge sobre una petita taula rodona on donen voltes i fan figures a gran velocitat, mentre que els més petits de la família, Benicio i Charmelle, fan també la seva aparició a la pista del circ seguint l'exemple de les generacions que els han precedit. Tot en una carpa que té 30 metres de diàmetre, de manera que la pista és molt a prop dels espectadors, que poden veure un espectacle per a totes les edats en què no falten la màgia, l'humor i les actuacions més atrevides que evoquen aquelles tardes de circ del passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona